Mir blijft kuren vertonen

MOSKOU, 7 OKT. Het Russische ruimteschip Mir blijft kuren vertonen. Tot twee keer toe mislukte gisteren het loskoppelen van de Progress M-35, een met ruimteafval gevuld vrachtschip dat zijn aanlegpoort aan het station moet vrijmaken voor de eveneens onbemande Progress M-36 - die sinds zondag op weg is met voorraden voor de driekoppige bemanning.

Even voor half vier Moskouse tijd gaven de vluchtleiders op aarde het commando voor de automatische ontkoppeling. Er gebeurde niets. Ook bij een tweede poging gaf de hoog-technologische afvalcontainer geen kick.

Afgelopen nacht ontdekte de Mir-bemanning, onder wie sinds een week de Amerikaanse astronaut David Wolf, dat de grendel waarmee de Progress aan het moederschip vast zit op “handmatig” stond, in plaats van “automatisch”. Het aanleggen van het cargo-schip in augustus verliep ook al stroef: omdat het gevaarte de laatste meters van de nadering uit koers raakte, besloot de vluchtleiding af te zien van een automatische manoeuvre en liet de koppeling over aan Mir-commandant Solovjov. Zonder mankeren loodste hij het inkomende schip met een stuurknuppel en een video-oog naar de poort, maar het volgende moment viel de boordcomputer uit waardoor het hele ruimtecomplex begon te tollen.

Eind juni was Solovjovs voorganger, commandant Tsiblijev, er niet in geslaagd de naderende Progress in de hand te houden: het zwaar beladen bevoorradingsschip ramde de Mir tot vijf keer toe en sloeg een gat in een van de cilindervormige modules, de Spektr. De aanvaring, opgeteld bij andere bijna-rampen, zette de toekomst van de Russisch-Amerikaanse samenwerking in de ruimte op het spel. De zondag gelanceerde Progress M-36 heeft zowel een reserve-computer als gereedschap voor de reparatie van het lek aan boord.