Mexico boos op Canadese ambassadeur

MEXICO, 7 OKT. De Canadese ambassadeur in Mexico, Marc Perron, heeft zich ijlings teruggetrokken van zijn diplomatieke post, daarmee de prijs betalend voor een - naar Mexicaanse begrippen - al te openhartig vraaggesprek over de situatie in Mexico.

Vooral de uitlatingen dat de pogingen van Mexico om de drugshandel te bestrijden “een grap” zijn en dat corruptie wijdverspreid is, zijn de Mexicaanse autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten.

Uit het gewraakte vraaggesprek, in het lokale tijdschrift Milenio, blijkt dat ambassadeur Perron geen namen noemt of zaken onthult die iedereen niet al wist over Mexico. Perron roemt zelfs president Ernesto Zedillo, prijst diens politieke hervormingen en spreekt de overtuiging uit dat Mexico een volledig democratisch en ontwikkeld land zal worden.

Desondanks reageerde de Mexicaanse regering onmiddellijk toen het nieuws over zijn uitspraken bekend werd. Nog voordat het betreffende weekblad afgelopen zondag in de kiosken lag, had minister van Buitenlandse Zaken, José Angel Gurria, gealarmeerd door een column in een krant, afgelopen vrijdag al contact opgenomen met 'Ottawa' om zijn misprijzen te uiten over wat wordt gezien als een onvergeeflijke “inmenging in binnenlandse aangelegenheden”. En toen Milenio zondag op straat verscheen, was het lot van de Canadese diplomaat al bezegeld. “Ik kan u meedelen dat ambassadeur Perron (...) heeft laten weten de overtuiging te hebben dat hij niet langer effectief zijn werk kan doen in Mexico, en dat hij heeft gevraagd terug te mogen keren naar Ottawa”, verklaarde de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Lloyd Axworthy, gisteren.

In het vraaggesprek zegt Perron onder andere: “Ik ben een Midden-Oostendeskundige en totdat ik hier kwam, dacht ik dat ik alles wist wat er over corruptie valt te weten. Dat had ik dus mis.”

Mexico reageert over het algemeen zeer gevoelig als het gaat om zaken die worden gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Artikel 33 van de grondwet verbiedt buitenlanders om op welke manier ook betrokken te raken bij politieke aangelegenheden in Mexico. (Reuter)