Lena & Buck

Foto: Aanvankelijk stonden voor de musical Annie negen honden op de rol, die om de beurt Sandy de Straathond zouden spelen. Maar dat bleek niet te werken. Het was te lastig om met de roosters en verplichtingen van hun baasjes rekening te houden. Dus ging hondentrainer Peter Beekman in de vaderlandse asiels op zoek naar 'acteurs' met minder verplichtingen aan huis en haard.

De keuze viel uiteindelijk op de naturals Lena (links, 1995) en Buck (1996). Een gouden greep, zo blijkt na ruim twee weken Annie. De honden zijn allebei goed in staat rustig te blijven terwijl een roodharig meisje van negen jaar een Nederlandse versie van de wereldberoemde tearjerker Tomorrow ten gehore brengt. Wie echter denkt dat alles van een leien dakje gaat, vergist zich. “Vooral Lena begint door te krijgen dat als ze van het toneel afgaat, ze iets lekkers krijgt. Dus waarom zou ze tot het einde van de scène wachten?” Peter Beekman heeft er een dagtaak aan zijn sterren bij de les te houden. Dat is hem wel toevertrouwd. Zijn bedrijf Kyno Train te Nootdorp geeft jaarlijks een 'weet waar u aan begint-puppy-gids' uit, waarin hij de on- en hebbelijkheden van 180 rassen beschrijft, alsmede een boekwerkje met tips voor de opvoeding van het dierlijke kroost. “Het klinkt misschien oneerbiedig, maar een hond moet je honds behandelen. Niet honds in de zin van honds, maar honds in de zin van consequent. Iedereen laat een puppy opspringen omdat dat zo schattig is, maar als dezelfde hond zes maanden is, mag hij het ineens niet meer omdat hij dan te groot is. Voor een hond is dat niet te volgen.” (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)