Koers Getronics stijgt scherp door overname

AMSTERDAM, 7 OKT. De koers van de aandelen Getronics is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs sterk gestegen. Beleggers beschouwen de overname van het staatsbedrijf Roccade door automatiseerder als positief nieuws. De koers schoot direct na de opening met 10,30 gulden omhoog.

AMSTERDAM De koersstijging naar 73,50 gulden betekende een winst van ruim 16 procent. Deze koerswinst kon Getronics in de ochtend niet volledig vasthouden. Het concern noteerde vroeg in de middag een winst van 9,20 gulden op 72,40 gulden. Gisteren werd nabeurs bekend dat Getronics IBM Nederland heeft afgetroefd in de overnamestrijd rond Roccade. Handelaren zijn tevreden over de overname. “Roccade zal vanaf 1998 ongeveer veertig cent bijdragen aan de winst per aandeel”, zo berekende een handelaar.

De effectenbeurs kende een rustige start. De AEX-beursindex van de 25 meest verhandelde fonden, waar Getronics nog niet onder valt, zakte na een kleine winst bij het begin van de handel, naar een licht verlies. Tegen het middaguur noteerde de beursbarometer 959,45 punten, een verlies van 2,36 punten.

De verkoop van een deel van Akzo Nobels-vezeldivisie aan een Turkse groep kreeg de goedkeuring van de beleggers. Door de transactie is de Arnhemse chemiegigant gedeeltelijk verlost van een niet al te best draaiende industrietak. De koers van Akzo Nobel trok 5,50 gulden aan op 370,50 gulden. Branchegenoot DSM steeg ook en noteerde 202,30 gulden, een winst van 2,30.

Softwaremaker Baan reageerde niet op de in Duitsland circulerende geruchten dat branchegenoot SAP het in Putten gevestigde bedrijf over zou willen nemen. Ook de introductie van een nieuw softwareversie door Baan werd genegeerd. Daarnaast liet SAP weten een goed derde kwartaal te verwachten, mede door positieve valuta-effecten. Baan reageerde tot ongenoegen van sommige handelaren niet op de berichten. De koers daalde zeven dubbeltjes op 150,70 gulden.

De stijging bij de vervoerscijfers stuwde de koers van KLM op. De luchtvaartmaatschappij steeg acht dubbeltjes tot 76,20 gulden. Philips daarentegen verloor 3,30 op 168,50 gulden. Koninklijke Olie klom 1,40 tot 116,70 gulden.

De Amerikaanse dollar is gisteren op de Europese wisselmarkten lager van start gegaan. In de ochtend was het herstel gering. In Amsterdam stond de dollarkoers vroeg in de middag op 1,9751 gulden tegen een slotkoers van 1,9870 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week goed van start gegaan. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 61,64 punten tot 8100,22.

Al direct vanaf het begin van de handel stond de beursindex op een grote winst. Dat kwam doordat de obligaties flink hoger waren. De beleggers verwachten vermoedelijk geen verhoging van de rente in de Verenigde Staten. De stijging was volgens deskundigen ook het gevolg van het feit dat de beurs eind vorige week toch nog met winst kon eindigen, ondanks de toen optredende bezorgdheid over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio moest flink omlaag. De Nikkei-index zakte met 313,59 punten tot 17.511,19. De daling van bijna 2 procent was het gevolg van toenemend pessimisme over de Japanse economie.