Kagame zoekt Kabila op

KINSHASA, 7 OKT. Paul Kagame, vice-president en sterke man van Rwanda, is gisteren aangekomen in Kinshasa, de hoofdstad van Congo (voormalig Zaïre), voor besprekingen met president Laurent-Désiré Kabila. Het is Kagame's eerste bezoek aan Congo.

Rwanda speelde een sleutelrol in de bijna acht maanden durende revolte tegen ex-dictator Mobutu, die in mei ten val kwam. Congo sloot dit weekeinde zijn grens met Rwanda om de stroom vluchtelingen uit dat land tot staan te brengen. In Rwanda kwam het afgelopen maanden tot bloedige botsingen tussen teruggekeerde Hutu-vluchtelingen en leden van de Tutsi-minderheid. Na de genocide op Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994 maakten Kagame's Tutsi-rebellen een einde aan het Hutu-bewind. Kabila's Congo dwong een groot aantal Hutu-vluchtelingen terug te keren naar Rwanda. Dat land beschouwt de resterende Hutu's in Oost-Congo niet als vluchtelingen maar als 'rebellen' die de veiligheid aan de grens zouden bedreigen. Beide landen kwamen in conflict met de vluchtelingenorganisatie van de VN, die een vrijwillige terugkeer voorstaat. (Reuter)