Japan breekt wereldrecord: langetermijn rente 1,71 pct

TOKIO, 7 OKT. De Japanse langetermijnrente is vanmorgen gedaald tot het laagste peil dat ooit wereldwijd werd gesignaleerd. Het rendement op de tienjarige toonaangevende staatslening daalde vanmorgen tot 1,71 procent. Daarmee brak de Japanse langetermijnrente het diepterecord dat op naam stond van de Verenigde Staten in 1941. Toen stond daar de tienjaarsrente op 1,85 procent.

De stijging van de koersen op de Japanse obligatiemarkt vond plaats temidden van steeds ongunstiger berichten over de economie. Vorige week al toonde het 'Tankan'-kwartaalrapport over de stemming onder Japanse ondernemers een afnemend vertrouwen in de toekomst. Vandaag sloegen het Japanse planbureau en de Bank van Japan zo'n voorzichtige toon aan over de conjuncturele ontwikkeling, dat beleggers massaal uit aandelen en in de obligatiemarkt stapten. Gouverneur Yasuo Matsushita van de Bank van Japan zei dat het moeilijk zal worden om dit jaar de geplande economische groei van 1,9 procent te halen.

Een topman van het planbureau zei van de Bank van Japan te hebben vernomen dat het ondernemersvertrouwen ook op dit moment nog daalt.

Het Nikkei-gemiddelde van Japanse aandelen daalde door het pessimisme met 1,75 procent naar 17.511,19 punten. De koersindex bevindt zich daarmee op een van de laagste niveaus van dit jaar. De koersstijgingen op de obligatiemarkt drukten het effectieve rendement op obligaties navenant naar beneden.

De aankopen van obligaties werden volgens handelaren vooral gepleegd door Japanse institutionele beleggers. Verwacht wordt dat de langetermijnrente nog verder kan dalen. De kortetermijnrente wordt door de bank van Japan al ruim een jaar zeer laag gehouden op 0,5 procent.

De koers van de yen, 121,90 yen per dollar, reageerde zowel op de contante markt als op de termijnmarkt nauwelijks op de verschuiving van beleggingen van aandelen naar obligaties. (AP)