Getronics wint slag met IBM om Roccade

ROTTERDAM, 7 OKT. Automatiseerder Getronics heeft de slag om branchegenoot Roccade gewonnen. De Nederlandse staat, die alle aandelen van het voormalige rijks-rekencentrum in handen heeft, maakte gisteren bekend de onderhandelingen over de verkoop exclusief met Getronics te openen.

De keuze van de overheid voor Getronics betekent een forse tegenvaller voor IBM Nederland, de andere bieder op Roccade (3500 werknemers, omzet van circa 700 miljoen gulden). IBM Nederland zegt “teleurgesteld” te zijn over het besluit. “We hebben het meest optimale business plan opgesteld en een reële prijs geboden. Misschien speelt onze buitenlandse afkomst een rol, maar dat zijn vooralsnog speculaties. Iedereen weet dat je in de informatietechnologie internationaal moet werken.”

Risseeuw stelt in een reactie “blij maar niet verrast” te zijn. “We beginnnen direct met het onderzoek naar de financiële situatie bij Roccade. Hoe lang dat gaat duren weet ik nog niet. Met de overheid hebben we verder nog geen contact gehad.” Beleggers reageerden vandaag positief. Tegen het middaguur lag de koers acht gulden hoger op 71,20 gulden.

Roccade en Getronics worden samen het grootste automatiseringsbedrijf in Nederland met een omzet van drie miljard gulden en 11.000 werknemers. Ook binnen Europa is de combinatie goed voor een positie in de top vijf. Hoeveel Getronics betaalt voor Roccade wil Risseeuw niet vertellen. Ook de financiering is onduidelijk.

Volgens een betrokkene in Den Haag “was het bod van IBM prima en waren de prijsverschillen gering. Maar alles afwegende bood het bod van Getronics net iets meer waarborgen voor de Nederlandse IT-sector als geheel. Datgene wat Getronics van plan is, biedt Roccade ook internationaal perspectief”.

Ingewijden in Den Haag stellen dat Risseeuw een slimme lobby heeft gevoerd bij de diverse ministeries. De inzet van Financiën was een zo hoog mogelijke verkoopprijs, Binnenlandse Zaken wilde een goede afwikkeling voor de onderneming die nog lange tijd leverancier van automatiseringsdiensten zal zijn. Economische Zaken tenslotte zou vooral gepleit hebben voor de versterking van de Nederlandse informatie-technologiesector. Op Economische Zaken wordt de selectie van Getronics als een succes gezien. Risseeuw zelf stelt dat de betrokkenheid van EZ “niet onbelangrijk is geweest”.

Voorzitter W. van der Meulen van de centrale ondernemingsraad bij Roccade spreekt van een verrassende keuze van Getronics, omdat de kaarten voor IBM geschud leken. Vooral het aangeboden optieplan voor werknemers vindt hij te mager. “De komende weken ga ik met Risseeuw en Binnenlandse Zaken hierover praten. De optieregeling moet wat ruimer worden.”