Extreem-rechts bestuur Vitrolles sluit jeugdcafé

PARIJS, 7 OKT. Jongeren in het Zuid-Franse stadje Vitrolles, waar het extreem-rechtse Front National (FN) een meerderheid heeft, hebben gisteren gedemonstreerd tegen de sluiting van het cultureel centrum 'Sous-marin'. Het centrum stond bekend als een plek waar critici van het FN bijeenkwamen.

FN-burgemeester Catherine Megret noemde gisteren sluiting van het centrum een “gezondheidsmaatregel”. Er zou zijn gehandeld in drugs en er zou illegaal alcohol zijn geschonken. Eerder dit jaar werd de subsidie aan het centrum ingetrokken.

Catherine Trautmann, woordvoerder van de regering-Jospin, noemde de sluiting “een nieuwe daad van censuur”, daarmee refererend aan het feit dat het gemeentebestuur eerder linkse lectuur uit de bibliotheek heeft laten verwijderen en straatnamen in Vitrolles heeft veranderd. (Reuter)