EU en VS willen geen handelsoorlog

LUXEMBURG, 7 OKT. De Europese Unie en de Verenigde Staten stellen beide alles in het werk om een handelsoorlog te voorkomen. Dat zei minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) gisteren na overleg met zijn EU-collega's en Europees commissaris Leon Brittan (Buitenlandse Handel). Volgens Europese diplomaten heeft de Amerikaanse regering laten weten er voorlopig niet aan te denken om de Franse oliemaatschappij Total sancties op te leggen wegens een overeenkomst over de ontwikkeling van een aardgasveld in Iran.

Aanvankelijk reageerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Albright, zeer verontwaardigd op de handelwijze van Total. Door investeringen van Total zou het de Iraanse regering gemakkelijker worden gemaakt om terrorisme te steunen. Maar Washington liet ook meteen al doorschemeren van sancties te willen afzien mits de EU zich harder opstelde jegens Iran. Volgens omstreden Amerikaanse wetgeving kunnen ondernemingen die in Iran en Libië investeren sancties krijgen opgelegd.

Franse diplomaten hebben gezegd dat de VS tevoren zijn ingelicht over het besluit van Total. Ze zeiden dat de investering geen doorkruising vormt van de stilzwijgende afspraak tussen de Amerikaanse regering en de EU om het conflict over de geldigheid van deze wetgeving buiten de Verenigde Staten niet hoog op te spelen. Volgens de Fransen had deze afspraak weinig betekenis, omdat het Congres een veel harder standpunt inneemt dan de regering Clinton. De EU heeft gedreigd het conflict voor te leggen aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Europese diplomaten zeiden gisteren dat de Verenigde Staten olie op de golven hebben gegooid door aan te kondigen voorlopig niet meer te doen dan de kwestie Total te 'bestuderen'. De EU wil over het conflict over de geldigheid van Amerikaanse wetgeving buiten de Verenigde Staten verder onderhandelen. De EU en de Verenigde Staten hebben zich nog tot 15 oktober de tijd gegeven om door onderlinge besprekingen tot een oplossing te komen.