Drie spionnen in VS opgepakt

WASHINGTON, 7 OKT. De Amerikaanse politie heeft gisteren twee mannen en een vrouw gearresteerd op verdenking van spionage voor Oost-Duitsland en Rusland ten tijde van de Koude Oorlog. De drie, een analist van het Pentagon, haar man en een particuliere detective, zouden deel uit hebben gemaakt van een groter netwerk. Ze hadden elkaar in de jaren zeventig leren kennen tijdens hun studie in Milwaukee.

In die jaren ook werden ze, als sympathisanten van de communistische partij, geworven als agenten voor Oost-Duitsland. Na het einde van de Koude Oorlog wilden ze spionagewerk gaan doen voor Zuid-Afrika. Maar de man die ze voor een Zuid-Afrikaanse functionaris hielden, bleek in werkelijkheid een geheim agent te zijn van de FBI.

Het trio zou documenten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het Pentagon, en de CIA over het leger van de Sovjet-Unie bemachtigd hebben.

Eén van de drie verdachten, Theresa Marie Squillacote (39, codenaam Tina), werkte behalve voor het ministerie van Defensie ook voor de Commissie voor de strijdkrachten in het Huis van Afgevaardigden.

In 1995 bood Squillacote haar diensten aan in een brief aan een lid van de volksvertegenwoordiging van Zuid-Afrika, die aan het hoofd stond van de communistische partij in dat land. “Na al die jaren is het me gelukt”, zei ze daarover in een afgeluisterd telefoongesprek. Maar de man overhandigde de brief weer aan de juiste Amerikaanse lobbyisten, die er vervolgens de regering over informeerden.

De man van Squillacote, Kurt Alan Stand (42, codenaam Junior), werkte voor een vakbond. De derde, James Clark (49, codenaam Jack), is in 1969 al eens gearresteerd, nadat hij zich als student op Berkeley had verzet tegen politie-agenten. Clark zou zich hebben toegelegd op het verzamelen en aan de Sovjet-Unie overdragen van informatie. Hij zou in 1976 als spion gerecruteerd zijn door Stand. De afgelopen tijd beseften de drie steeds beter dat ze het risico liepen dat hun complot uitkwam. Hoeveel schade de activiteiten van de drie hebben veroorzaakt, is nog niet duidelijk.