Beurs verscherpt eisen voor toelating tot NMAX

AMSTERDAM, 7 OKT. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) gaat nog dit jaar de toelatingscriteria voor de Nieuwe Markt Amsterdam Exchanges (NMAX) verscherpen. Het beursbedrijf is hiertoe overgegaan na scherpe kritiek van diverse beurspartijen op deze beurs voor jonge, snelgroeiende ondernemingen die nu zes maanden bestaat. Dit is vanochtend bekendgemaakt bij de eerste evaluatie van NMAX.

Op dit moment hoeven jonge bedrijven die nog geen winst hebben gemaakt geen aandelen te herplaatsen als zij naar de beurs willen. Deze kunnen volstaan met een beperkte uitgifte van nieuwe stukken.

Handelaren en beleggers vinden dat daardoor te weinig bestaande aandelen worden herplaatst. Zij vinden dat bedrijfseigenaren de NMAX misbruiken om door uitgifte van een beperkt aantal nieuwe aandelen tegen een hoge prijs in korte tijd veel geld voor persoonlijke doelen op te strijken.

Het beursbedrijf legt deze praktijken nu aan banden. Als voorwaarde voor introductie op NMAX geldt straks dat bedrijven die nog geen winst hebben gemaakt evenveel bestaande aandelen moeten herplaatsen als ze nieuwe stukken uitgeven. Bovendien wordt het bedrijf dat naar de NMAX wil verplicht het geld dat met de emissie wordt opgestreken te investeren in de onderneming. De veranderingen die AEX voor ogen heeft zijn ingrijpend. Als ze direct bij de start van de beurs in maart van dit jaar van kracht waren geworden, had van alle momenteel vijf genoteerde bedrijven alleen de melkrobotfabrikant Prolion toegang tot NMAX gekregen.

De ontwikkeling van NMAX gaat volgens beursbedrijf AEX volgens planning. Naast Prolion, hebben Polydoc, Antotov, CSS Holding en UCC een notering. Met deze vijf bedrijven ligt AEX, die er ten minste tien per jaar wil aantrekken, op koers. Toch erkent W.A. Verburg, hoofd noteringen van AEX, dat de nieuwe markt met een imagoprobleem kampt. De beurs zou volgens hem onterecht nog te veel worden vergeleken met de voorganger, de Parallelmarkt. Deze beurs, die als voorportaal van de Offiële Markt gold en jammerlijk mislukte bij gebrek aan omzet, was volgens hem echter totaal anders van opzet. De toelatingseisen van NMAX zijn veel strenger.

Zo mag bijvoorbeeld alleen na uitvoerig financieel onderzoek een bedrijf naar de NMAX, terwijl dat bij de Parellelmarkt niet het geval was. Het beursbedrijf heeft aangekondigd de betrokkenheid van de financieringsafdelingen van accoutantskantoren bij dit financieel onderzoek te vergroten.

AEX wil NMAX beter profileren. Daartoe zal de naam 'Offiële Markt' waar grote bedrijven staan genoteerd, worden gewijzigd in 'Effectenmarkt'.

Hiermee wil AEX het misverstand uit de weg ruimen dat NMAX geen offiële aandelenbeurs is.

Het handelssysteem van NMAX wordt volgend voorjaar aangesloten op het centrale computersysteem van Euro.NM, het samenwerkingsverband van de nieuwe markten van Parijs, Brussel, Amsterdam en Frankfurt.