Zware misdaad in VS opnieuw afgenomen

WASHINGTON, 6 OKT. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is de zware criminaliteit in de Verenigde Staten afgenomen. Het aantal moorden daalde in 1996 met negen procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit een rapport van de FBI dat zaterdag is verschenen. Sinds 1969 is het aantal moorden, 7,4 per 100.000, niet zo laag geweest.

In totaal werden er vorig jaar 19.645 mensen in de Verenigde Staten vermoord. Slachtoffers waren vooral volwassen mannen, evenveel zwarten als blanken. Ook inbraken zijn teruggevallen tot een niveau van meer dan twintig jaar geleden. Maar kleine diefstallen (uit auto's, winkels en door zakkenrollen) zijn toegenomen. Die ontwikkeling baart criminologen zorgen, omdat jongeren vaak met dergelijke misdrijven hun criminele carrière beginnen. De groei van het aantal kleine diefstallen kan daardoor wijzen op een groei van ernstiger misdaad optermijn. De grootste daling van de criminaliteit trad op in de grote steden.

Over de oorzaken verschillen deskundigen van mening. Zowel een harder optreden van de politie wordt genoemd, zwaardere straffen, en een beleid waarbij ook kleine overtredingen worden aangepakt, als de demografische afname van het aantal tieners. De gunstige ontwikkeling zou tot staan gebracht of zelfs weer omgekeerd kunnen worden, als het aantal tieners weer groeit, als met de opkomst van het middel methamphetamine een nieuwe drugsoorlog in de straten ontstaat of als de werkloosheid of het aantal mensen zonder uitkering groeit.