Zeesleper van berger Smit in Iran vrijgelaten

DEN HAAG, 6 OKT. Iran heeft zaterdag de Nederlandse zeesleper Banckert van Smit Internationale vrijgelaten uit de haven van Bandar Imam Khomeiny. De sleepboot, met negen Nederlanders aan boord, is voor anker gegaan bij Bahrein.

De sleepboot was 8 september met twee andere schepen van Smit aan de ketting gelegd wegens bezwaren van Iran tegen het meewerken aan de berging van een in zee gestorte Amerikaanse helikopter zonder overleg met de regering in Teheran. Volgens Iraans recht is zulk bergingswerk in Iraanse wateren strafbaar zonder voorafgaande toestemming.

Smit was aan het bergingswerk begonnen met een drijvende bok, de Cycloon, en een in Koeweit gecharterde sleepboot. In totaal bevonden zich 42 zeelieden op de drie schepen, onder wie vijftien Nederlanders. De Banckert en bemanning zijn vrijgelaten omdat kon worden aangetoond dat deze sleepboot niet aan het bergingswerk had deelgenomen, maar slechts toevallig in de nabijheid van Iran was en dus ook volgens Iraans recht geen verwijt te maken viel.

De Nederlandse ambassadeur in algemene dienst P. Feith, die al ruim twee weken bemiddelt om de zeelieden vrij te krijgen, heeft dit weekeinde in Bandar Imam Khomeiny de resterende zes Nederlandse gegijzelden gesproken. Volgens hem maken zij het goed. Buitenlandse Zaken en Smit hebben afgesproken dat zij voorshands in het belang van de gegijzelden en het werk van Feith nog geen mededelingen doen over de kwestie.

Woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse zaken en Smit Internationale wilden vanmorgen dan ook niet ingaan op berichten dat Iran vóór een besluit tot vrijlating van de twee schepen en hun bemanningen een schuldverklaring van Smit aangaande overtreding van de Iraanse wet eist. Zo'n verklaring zou kunnen dienen als basis voor een schadeclaim jegens het in Rotterdam gevestigde bedrijf.