Zeer gewelddadige dagen in Algerije

ALGIERS, 6 OKT. Tijdens een bijzonder gewelddadig weekeinde zijn op diverse plaatsen in Algerije in totaal circa honderd mensen vermoord, onder wie zestien scholieren en hun chauffeur, aldus Algerijnse kranten en getuigen.

De aanslag op de scholieren had gisterochtend plaats bij Bouinan, in de omgeving van Blida, ten zuiden van Algiers. De daders zouden de bestelwagen met de groep 12- tot 15-jarige scholieren met machinepistolen onder vuur hebben genomen. De bestelwagen werd kennelijk voorafgegaan door een auto met vier 'patriotten' - leden van door de autoriteiten bewapende zelfverdedigingsgroepen - die voor de aanval begon op een mijn reed. Daarbij kwamen de inzittenden om het leven.

Vrijdag waren al 38 mensen vermoord - de keel afgesneden of onthoofd - in Mellaha, een dorpje in de Mitidjavlakte ten zuiden van Algiers die wordt geterroriseerd door de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA). Diezelfde dag werden zes raketten afgeschoten op het naburige Blida, waar een garnizoen van het Algerijnse leger is gehuisvest. Daarbij vielen zes doden.

De militaire vleugel van het verboden, fundamentalistische Front van Nationale Redding (FIS), heeft meegedeeld dat zij, zoals aangekondigd, sinds woensdag alle gewapende operaties heeft gestaakt. Maar de GIA, de - veel machtiger - concurrent van het zogeheten Leger van Islamitische Redding (AIS), heeft juist meegedeeld de moordpartijen onder burgers voort te zetten. Talrijke Algerijnen vrezen dat deze aankondiging slechts een verdere toename van het geweld voorspelt.

Het Algerijnse leger is sinds ruim een week in het offensief tegen een strijdgroep van de GIA die verschanst zit in Ouled Allel, midden in de 'driehoek van de dood' ten zuiden van de hoofdstad. Het leger heeft daarbij voor het eerst Algerijnse journalisten meegenomen. Dezen hebben documenten te zien gekregen die moeten bewijzen dat de GIA-eenheid in Ouled Allel verantwoordelijk was voor de slachtpartijen in Rais en Bentalah, waarbij op respectievelijk 22 en 28 september in totaal 450 burgers de dood zouden hebben gevonden.

De 8.000 inwoners van Ouled Allel kregen in 1994 opdracht te vertrekken via pamfletten die waren opgeplakt op de muren van de moskee. Mensen die zich verzetten werden gekeeld. Zij die probeerden terug te keren, werden aan stukken geblazen door landmijnen en boobytraps die overal rondom hun dorp zijn aangebracht. Sinds het begin van de legeroperatie zijn nu 68 van dergelijke apparaten onschadelijk gemaakt; er liggen er nog meer dan 200, aldus mededelingen van het leger aan de meegebrachte pers. (AFP)