Wijnbergen naar orkest in Los Angeles

AMSTERDAM, 6 OKT. Willem Wijnbergen (39), sinds vijf jaar zakelijk directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest, is met ingang van 1 maart 1998 benoemd tot algemeen directeur met zakelijke en artistieke eindverantwoordelijkheid van de Los Angeles Philharmonic Association.

Wijnbergen, pianist en econoom, is de opvolger van Ernest Fleischman (72). De Association, een van de grootste muziekorganisaties ter wereld, omvat het Los Angeles Philharmonic Orchestra, waarvan Esa-Pekka Salonen music director is, de Hollywood Bowl en het Hollywood Bowl Orchestra. In 2001 moet de Walt Disney Concert Hall met 2200 zitplaatsen worden geopend.

Het Concertgebouworkest betreurt het vertrek van Wijnbergen, die gezorgd heeft voor ruimere financiën en meer winstgevende internationale optredens. Het orkest zoekt, ook na de benoeming van Peter Ruzicka tot artistiek adviseur, nog een opvolger voor artistiek directeur Jan Zekveld, die vorig jaar na een conflict ontslag nam. Volgens bestuursvoorzitter Scherpenhuijsen Rom behoort de benoeming van een algemeen directeur tot de mogelijkheden. Wijnbergen ambieerde die functie in Amsterdam niet, omdat dat na het vertrek van Zekveld zou zijn gezien als een machtsgreep van de zakelijk directeur.