Utrecht verslaat Graafschap; Vrije trap redt Feyenoord in beroerd duel

ROTTERDAM, 6 OKT. Een doeltreffende uithaal van Jean-Paul van Gastel heeft Feyenoord behoed voor de tweede nederlaag op rij. Tegen NAC scoorde de middenvelder zes minuten voor tijd vanuit een vrije trap. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 2-1 in het voordeel van de Rotterdammers. Met een duel minder gespeeld bezet Feyenoord de vierde plaats op de ranglijst, op tien punten van koploper Ajax.

“Een schitterend doelpunt, goed voor Feyenoord en goed voor Van Gastel”, zei trainer Haan na afloop. “Ik hoopte al dat hij die vrije trap zou nemen. Want al zat hij dan weer niet goed in de wedstrijd, in die hoek zag ik het enige gaatje. Van Gastel heeft perfect geprofiteerd van de bewegingen bij Karelse. Een topgoal.”

Het beslissende doelpunt van de vice-aanvoerder was het enige hoogtepunt van Feyenoord in de tweede helft. Vooral na rust speelden de Rotterdammers beroerd en mocht de ploeg van geluk spreken dat scheidsrechter Reygwart een vrije trap toekende na een buiteling van invaller Connoly. NAC kwam voor rust aan de leiding door een doelpunt van Archil Arveladze. De Georgische spits legde de Feyenoord-defensie in de luren. Sanchez maakte voor rust gelijk.

FC Twente gaf het bereiken van de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi een passend vervolg. Voor eigen publiek werd FC Groningen gisteren met 2-0 verslagen. Het eerste doelpunt kwam op naam van jeugdinternational Jan Vennegoor of Hesselink, de plaatsvervanger van de geblesseerde Bosman. Antti Sumiala, de Fin die deze zomer overkwam van NEC, bepaalde in de tweede helft de eindstand op 2-0 door een fraaie solo doeltreffend af te ronden.

FC Utrecht behaalde gisteren de tweede overwinning van het seizoen. In Doetinchem werd met 1-0 gewonnen van De Graafschap. Een doelpunt van spits Decheiver, op aangeven van collega-aanvaller Mols, maakte een einde aan de sluimerende onrust binnen de club nadat FC Utrecht de laatste weken steeds verder wegzakte op de ranglijst. Oud-Feyenoorder Witschge speelde voor de gelegenheid op de positie van laatste man en miste in de 63ste minuut een strafschop.

Vitesse boog gisteren in het duel tegen RKC een 2-0 achterstand om in een 3-2 overwinning. De bezoekers uit Waalwijk kwamen aan de leiding door treffers van de Spanjaard Cela en middenvelder Van Diemen. De thuisclub trok vervolgens het initiatief en de overwinning naar zich toe door goals van topscorer Machlas (2) en Curovic.

Volendam verloor opnieuw. In Nijmegen nam de ploeg een voorsprong tegen NEC, maar na de treffer van middenvelder Valk raakte het elftal van trainer De Boer het spoor andermaal bijster. Van Eykeren (2), Koning en aanvoerder Maes bezegelden het lot van Volendam, dat in de laatste vier duels negentien doelpunten om de oren kreeg.