Uitstel voor Nusse Brink

AMSTERDAM, 6 OKT. Professor drs. J. van Manen, werkzaam bij het accountantskantoor Coopers & Lybrand, hoeft zijn geheimhoudingsplicht voorlopig niet te schenden. Dit heeft het Amsterdamse gerechtshof vanochtend bepaald in het hoger beroep dat is aangespannen door Rob Nusse en Eric Brink, twee van de drie ex-directeuren van het in 1993 omgevallen commissionairshuis Nusse Brink (NBC). Beiden werden vorig jaar veroordeeld wegens verduistering en faillissementsfraude.

Van Manen werd vandaag opgeroepen als getuige-deskundige door de verdediging van Nusse en Brink. Hij was leider van de werkgroep die vorig jaar in opdracht van de Stichting Toezicht Effectenverkeer onderzoek verrichtte naar het toezicht op de Amsterdamse beurs in de periode 1989-1993 bij NBC en Regio Effekt Holding, dat eveneens in 1993 failliet ging.

Het hof noemde het rapport van Van Manen “van zijdelingse betekenis”, omdat het handelen van Nusse en Brink daarin niet centraal staat. Toch sluit president A.H.J. Swart niet uit dat de accountant van Coopers & Lybrand alsnog zijn geheimhoudingsplicht moet doorbreken wanneer de directeuren op 16 oktober nader worden gehoord. Door ziekte van een van de advocaten heeft het Amsterdamse gerechtshof het hoger beroep aangehouden tot die datum.