Tsjmil met topsnelheid naar zege in Parijs-Tours

ROTTERDAM, 6 OKT. Ruim drie jaar na zijn prachtige zege Parijs-Roubaix heeft Andrei Tsjmil opnieuw een wereldbekerwedstrijd op zijn naam geschreven. De 34-jarige wielrenner was gisteren de sterkste in Parijs-Tours. De Moldaviër versloeg in de eindsprint in de straten van Tours zijn Britse medevluchter Maximilian Sciandri.

Met een gemiddelde snelheid van bijna 49 kilometer per uur verbeterde Tsjmil het koersrecord van de Belg Hendrik Redant. “Met een langzame tijd was ik ook dolgelukkig geweest”, zei de nieuwe recordhouder na afloop.

Parijs-Tours werd de laatste jaren gekenmerkt door veel massasprints. Op de redelijk vlakke wegen in Midden-Frankrijk ruiken de rappe renners doorgaans hun kans en sparen de betere klimmers hun benen voor het naderende wereldkampioenschap.

In de 91ste editie braken Tsjmil en Sciandri met een oude traditie. Ze demarreerden op vier kilometer van de finish en hielden bij aankomst vier seconden voorsprong op het peloton. In de sprint was de lange Sciandri kansloos tegen de kleine Tsjmil. De Nederlandse Australiër Henk Vogels eindigde op de derde plaats. De geblesseerde Deen Rolf Sörensen blijft leider in het wereldbekerklassement.

Sinds zijn profdebuut in 1989 geldt Tsjmil als een buitenbeentje in de wielerkaravaan. Hij staat bekend als een 'wieltjeszuiger', een coureur die zo lang mogelijk uit de wind rijdt. Net als de meeste Oost-Europeanen van zijn generatie debuteerde hij in Italiaanse dienst bij Alfa Lum. Zoals alle oudere coureurs uit het voormalige Oostblok geldt hij als een laatbloeier.

Tsjmil werd op relatief oude leeftijd (26) beroepsrenner en heeft enige jaren moeten wennen aan de westerse manier van koersen. Zijn heroïsche zege in Parijs-Roubaix was in 1994 een bekroning van een moeizame carrière. Tsjmil heeft na zijn overwinning in de Hel van Noorden genoegen moeten nemen met veel tweede en derde plaatsen. Geen enkele renner behaalde sinds '94 in de klassiekers zoveel hoge klasseringen als de kopman van de Belgische Lotto-ploeg. Zijn zege in Parijs-Tours noemde hij gisteren “een extra toegift”.

Tsjmil is geboren in Khabarovsk, in de buurt van de Japanse Zee. Hij groeide op in de Oekraïne en verhuisde als talentvolle junior naar Moldavië. Sinds zijn profdebuut woont de renner aan het Italiaanse Gardameer. Tussendoor verbleef hij enige jaren in Noord-Frankrijk. Om zijn levensverhaal nog ingewikkelder te maken, kondigde Tsjmil gisteren een nieuwtje aan. Hij gaat de Belgische nationaliteit aanvragen. “Ik heb al tien paspoorten versleten. Een elfde kan er ook wel bij.”