Toonder Group wil in 1998 naar Nieuwe Markt Amsterdam

AMSTERDAM, 6 OKT. De Toonder Group of Companies, producent van onder meer reclame- en bedrijfsfilms, wil volgend voorjaar een notering krijgen op de Nieuwe Markt Amsterdam (NMAX), de beurs voor kleine, snelgroeiende ondernemingen.

Het bedrijf geeft dan nieuwe aandelen uit om kapitaal voor overnames te verwerven.

Toonder leed in de eerste helft van de jaren negentig verlies. Het waren toen juist onfortuinlijke overnames waarin het bedrijf zich verslikte.

Ook het debacle rond het tv-beleggingsprogramma Cash zorgde ervoor dat Toonder financieel tot op de grond was afgebroken. Het dieptepunt in die periode was een bestuurscrisis met als gevolg het opstappen van een directielid.

De overnames van het verhuurbedrijf Ruad Audiovisueel Centrum en importeur AV Media & Technology zetten het bedrijf met aanzienlijke winstbijdragen weer op het goede spoor. Toonder Group heeft over de eerste helft van dit jaar een winst van 547.000 gulden geboekt.

Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog een verlies van 600.000 gulden.

Het bedrijf verwacht ook het hele jaar 1997 met winst af te sluiten.

Toonder, dat het beeldrecht van de Bommel-verhalen beheert en ruim twintig jaar geleden Loeki de Leeuw op het scherm bracht, wil het verleden achter zich laten. “Het heeft niet zo veel zin om terug te kijken”, zegt bestuurssecretaris T. Stolp. “We zitten in een groeimarkt en nemen hierin met onze import-, verhuur- en productiebedrijven een goede positie in.”

Angst voor gebrek aan interesse voor de aandelen, zoals twee weken geleden bij het elektrotechnische bedrijf Holec dat na jaren van verlies ook naar de beurs wilde, heeft Stolp niet. “We zullen inderdaad het beeld dat beleggers van Toonder hebben moeten bijstellen.”

Welke bedrijven de Toonder Group met het geld van de emissie wil kopen, kon Stolp nog niet zeggen. Tot deze zomer stond Toonder genoteerd op de Incourante Markt.

Deze markt, die losstaat van beursbedrijf Amsterdam Exchanges, werd op 30 juni opgeheven bij gebrek aan omzet.