Staat rekent op 20 miljard; Italië zet hele telecombelang in de etalage

ROME, 6 OKT. Ondanks een dreigende politieke crisis heeft het Italiaanse kabinet besloten heel het staatsbelang in Telecom Italia op de markt brengen in wat wordt omschreven als een van de grootste privatiseringen die ooit zijn ondernomen in Europa.

Tegen de huidige marktprijzen zou de staat 16,5 biljoen lire, tegen de 20 miljard gulden, ontvangen. Nadat vorige maand 9,2 procent is verkocht aan een groep van 14 banken en bedrijven die de harde kern van de aandeelhouders moeten vormen, zal ook de 32,8 procent die nog in staatshanden is, op de markt worden gebracht. Het is voor het eerst dat de staat zijn volledige belang in een industrieel bedrijf verkoopt. Een kaderwet over privatisering maakt het wel mogelijk dat het ministerie van de Schatkist op zijn minst drie jaar lang zeggenschap houdt over een aantal strategische besluiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld besluiten over eventuele verkoop van onderdelen van Telecom Italia.

Volgens de directeur-generaal van het ministerie van de Schatkist, Mario Draghi, is het aanbod zo aantrekkelijk dat de huidige politieke crisis weinig effect zal hebben op het succes van de aandelenverkoop. “Maar natuurlijk moet de regering de situatie opnieuw bekijken als we te maken krijgen met een grote instorting van de hele markt”, voegde hij daaraan toe.

Vanmiddag om vier uur zou een gesprek beginnen tussen premier Romano Prodi en de communistische leider Fausto Bertinotti. De communisten verwerpen de begroting voor komend jaar. Zij dreigen tegen te stemmen als Prodi niet een aantal wezenlijke veranderingen aanbrengt. Het centrum-linkse kabinet heeft de stemmen van de communisten nodig om in de Kamer van Afgevaardigden een meerderheid te krijgen. Voor morgenmiddag staat een kamerdebat gepland over de politieke crisis.

Zaterdag is een aantal details bekendgemaakt over de privatisering van Telecom Italia, 's werelds vijfde telecommunicatiegroep en in Europa de grootste op het gebied van de mobiele telefonie. Tweederde van het aanbod is in principe gericht op de Italiaanse markt. De brochures liggen vanaf vandaag bij de banken. De definitieve prijs zal worden vastgesteld op 25 oktober. Het kabinet hoopt de interesse bij particuliere beleggers te wekken door een korting van drie procent op de vastgestelde prijs en een bonus van tien procent, uit te keren in aandelen, voor wie zijn aandelen langer dan een jaar in bezit houdt.

“Wij verwachten een sterke vraag, zowel in Italië als internationaal”, zei directeur-generaal Draghi. In eerste instantie wordt 28,5 procent van Telecom aangeboden. Het resterende gedeelte, minus de 2,9 procent die wordt gereserveerd voor de bonus voor particuliere beleggers, is de zogeheten green shoe optie: dit gedeelte zal ook op de markt worden gebracht als de vraag groot is.

Telecom Italia had in de eerste helft van dit jaar twee biljoen lire winst, ongeveer 2,4 miljard gulden. De jaaromzet ligt rond de 40 biljoen lire.