Samenwerking Sperwer Groep en De Kweker

De zelfbedieningsgroothandel De Kweker in Amsterdam gaat de inkoop van het deel van het assortiment dat bestemd is voor de 'gewone' kruidenier, onderbrengen bij Sperwer in De Bilt. Het gaat om 40 procent van de omzet van tegen de 200 miljoen gulden per jaar. De Kweker is vooral sterk in de horecasector, die buiten de samenwerking valt.

Directe aanleiding voor de samenwerking is de schaalvergroting zowel aan de kant van de levensmiddelenhandel als aan die van de industrie. “Het fusiegeweld is dusdanig dat ook De Kweker op zoek ging naar een partner om tot een verdergaande kostenreductie te kunnen komen”, aldus algemeen directeur E. Fischer vanochtend.

Sperwer gaat vanuit haar distributiecentrum in Middenbeemster een belangrijk pakket producten leveren aan de vestigingen van De Kweker in Amsterdam en Purmerend en aan de Kweker-dochter Amsterdamse Groothandels Combinatie AGC in de hoofdstad, een bezorggroothandel.

Sperwer is een landelijk werkende inkooporganisatie voor zelfstandige kruideniers.

Deze werken onder namen als Plusmarkt, Garantmarkt en Gastrovino. De groothandelsomzet was vorig jaar ruim 1 miljard gulden. In de detailhandelssector heeft De Kweker veel speciaalzaken als klant, alsmede veel allochtone winkeliers.