Regering van Kenia verbiedt partij Leaky

NAIROBI/JOHANNESBURG, 6 OKT. Een Keniase oppositiepartij mag niet aan de komende verkiezingen deelnemen. De regering van president Daniel arap Moi heeft vanochtend, in strijd met aangekondigde hervormingen, geweigerd Safina, de partij van paleontoloog Richard Leaky, te registreren.

Na in allerhaast doorgevoerde hervormingen van de grondwet, vorige maand, was er hoop ontstaan dat Safina, de partij van Richard Leaky en Paul Muite, alsnog mocht meedoen. “Laat niemand zich voor de gek laten houden door beweringen van de regering dat er hervormingen in Kenia hebben plaatsgehad. Er is niets veranderd”, aldus Leaky vanmiddag op een persconferentie in de hoofdstad Nairobi. De regering gebruikt een koloniale wet uit 1949 om Safina te verbieden. Volgens deze wet mag een partij worden verboden wanneer deze de vrede in het land bedreigt.

Safina ('ark' in Kiswahili) is een partij van intellectuelen. De partij probeert een alternatief te vormen voor de hopeloos verdeelde oppositie en kreeg steeds meer aanhang. De wereldberoemde paleontoloog Richard Leaky beschikt over goede internationale contacten en de regering vreest dat de partij zo aan fondsen kan komen en een bedreiging gaat vormen voor de regering, die al maanden onder druk staat van opposanten.

Een Zuid-Afrikaanse regeringscommissie heeft een poging van de Keniase regering om in Zuid-Afrika materiaal voor de bestrijding van rellen te kopen, tenietgedaan. Dat heeft een zondagskrant gemeld op basis van bronnen bij de commissie. Reden voor de weigering is het recente politiegeweld in Kenia tegen betogers.

Kenia had bij het bedrijf Reumech, in Johannesburg, een order geplaatst ter waarde van negen miljoen rand (een kleine vier miljoen gulden) voor de levering van traangasgranaten, rubber kogels, schilden, knuppels en geweren. Maar het Nationale Comité op de Controle van Conventionele Wapens (NCACC), onder voorzitterschap van minister Kader Asmal, heeft de leverantie tegengehouden. “Er zal geen levering van dergelijk materieel plaatshebben”, zo zei een regeringsfunctionaris van de commissie tegen The Sunday Independent, een Zuid-Afrikaanse zondagskrant. De zegsman wilde geen reden voor de weigering opgeven, maar een bron bij de NCACC deed dit wel: “De afgelopen maanden hebben we bruut optreden van de politie (in Kenia) gezien. Zuid-Afrika is niet bereid een dergelijke wrede politiemacht te versterken”, aldus de bron. Zuid-Afrika is een belangrijke wapenproducent en leverde vorig jaar RG-12 pantserwagens aan Kenia.