PvdA wil 'werk, scholing en inkomen'

ROTTERDAM, 6 OKT. De PvdA wil de slogan 'werk, werk, werk' waarmee het kabinet-Kok de afgelopen vier jaar furore heeft gemaakt, veranderen in 'werk, scholing en inkomen'. Dat zei partijvoorzitter Karin Adelmund vanmiddag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Het programma staat volgens Adelmund, die samen met fractievoorzitter Wallage en minister van Sociale Zaken Melkert de opstelling ervan leidde, “bol van de kansen voor mensen”. Het programma werd gepresenteerd in de voormalige vertrekhal van de Holland-Amerika Lijn, omdat “hiervandaan mensen vertrekken naar een nieuwe wereld”.

Het programma, getiteld 'Een wereld te winnen', bouwt voort op het beleid van het huidige kabinet en pleit verder voor extra investeringen in de gezondheidszorg (30.000 banen erbij), in het onderwijs (klassenverkleining en meer computers) en veiligheid (politie en justitie bereikbaar in elke wijk). Een opvallend sociaal-democratisch idee is de 'individuele koopbijdrage': overheidssteun voor mensen met lagere inkomens die een huis willen kopen. Premier Kok zei dat deze “nieuwe accenten” mogelijk zijn door “de inspanningen van deze regering”.

De aanwezigheid van etnische minderheden is voor de PvdA nog steeds een “verrijking van de samenleving”, maar het programma stelt wel dat beheersing van de Nederlandse taal “absolute voorwaarde” is om in Nederland te functioneren. De partij wil daarom stoomcursussen voor allochtone kinderen, voordat zij tot het reguliere onderwijs worden toegelaten. Het programma bepleit verder een verruiming van de 'voorschoolse opvang' voor kinderen die dat nodig hebben, om te voorkomen dat zij al met een achterstand aan de basisschool beginnen. Ook verlenging van de schooltijd voor kinderen met leerachterstanden moet mogelijk zijn.

De partij werd afgelopen weekeinde verblijd met ongekend gunstige opiniecijfers voor premier Kok. Volgens een Nipo-enquête in opdracht van De Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam heeft 80 procent van de kiezers veel tot zeer veel vertrouwen in Kok. Bijna de helft van de kiezers wil hem als premier van een volgend kabinet. VVD-leider Bolkestein haalt hier 9 procent, 2 procent minder dan VVD-coryfee Wiegel.

De voorzitter van de commissie die bij de PvdA de kandidaatstelling voor de verkiezingen voorbereidt, A.J. Dunning, maakte gisteren bekend dat eenderde van de zittende fractieleden waarschijnlijk niet terugkeert. Ongeveer 25 van de huidige 37 leden komen wel op een verkiesbare plaats.