PSV volgt juiste spoor tegen Heerenveen

EINDHOVEN, 6 OKT. Terug in vertrouwde omgeving vervolgde PSV zaterdag de weg die het drie dagen eerder insloeg. In en tegen Barcelona bleek de ploeg woensdag geenszins onder de indruk van de sterrenformatie van trainer Van Gaal en de euforische entourage in Camp Nou, zaterdag toonde de titelverdediger in Eindhoven geen ontzag voor het vreemdelingenlegioen uit Heerenveen. Een 3-1 overwinning was het logische gevolg van de krachtmeting tussen de nummers twee (PSV) en drie (Heerenveen) uit de voetbalcompetitie.

Heerenveen-coach De Haan (“Ons spel is nog te veel op toeval gebaseerd”) weet de nederlaag van zijn ploeg aan een gebrek aan inzet en beleving, doorgaans een van de sterke punten van de Friezen. Ten overstaan van de enthousiaste aanhang in het eigen Abe Lenstra-stadion laten de voetballers zich opzwepen tot grootste daden, maar eenmaal buiten de stadsgrenzen vergeten zij vaker dan De Haan lief is de mouwen op te stropen. “We hebben te weinig strijd geleverd. In zo'n geval kan ik een nederlaag nooit accepteren”, sprak hij naderhand quasi-verontwaardigd.

Zijn collega Advocaat daarentegen was na afloop vol lof over het optreden van zijn ploeg. Vooraf was hij enigszins bevreesd voor Heerenveen, tot dusver de verrassing van het seizoen en bovendien de ploeg die in maart drie punten wegsleepte uit Eindhoven dankzij een treffer van Tomasson. Daarnaast hield Advocaat rekening met vermoeidheidsverschijnselen na de krachtenverslindende puntendeling in Barcelona.

Die angst bleek ongegrond, mede door het povere verweer van de Friezen. De enige smet op de avond was voor PSV de vroege aftocht van Zenden. De razendsnelle buitenspeler moest al na 25 minuten naar de kant nadat hij een spier in het rechterbovenbeen verrekte. Uit voorzorg maakte de Limburger plaats voor Bruggink.

Een andere spelbreker was scheidsrechter Luinge. De leidsman onderbrak het duel in de zestigste minuut voor korte tijd omdat een deel van de PSV-achterban zich te buiten ging aan spreekkoren die volgens Luinge niet getolereerd konden worden. “Boerenveen”, scandeerden de supporters in de richting van de fans uit Friesland, afgewisseld met het al even jolige “Hoerenveen”. Na kort overleg met Advocaat en vermanende woorden van PSV-aanvoerder Numan aan het adres van de boosdoeners, vervolgde Luinge de wedstrijd. In weerwil van zijn bedoeling werd het niet meer rustig.

PSV leidde op dat moment al met 2-0 en van een wedstrijd was al geen sprake meer. De thuisploeg dankte die tweede treffer aan een bevlieging van Nilis die zijn landgenoot De Bilde na rust verving. Op aangeven van Cocu, de laatste weken de uitblinker bij PSV maar zaterdag in een ondergeschikte rol, verdubbelde de Belg de score door van grote afstand de bal langs Heerenveen-doelman Vonk te krullen. Daarmee demonstreerde Nilis andermaal zijn gaven en onderstreepte hij het ongelijk van Advocaat.

Op last van de coach begon Nilis zaterdag op de bank omdat hij in de ogen van Advocaat nog onvoldoende hersteld was van zijn blessure. Het zinde de aanvaller allerminst, al liet Nilis na afloop geen kwaad woord vallen toen hij geconfronteerd werd met zijn noodgedwongen verblijf in de dug-out. “Het is de beslissing van de trainer en daar heb ik mij bij neer te leggen”, klonk het plichtsgetrouw.

Nilis' plaats werd zaterdag ingenomen door M⊘ller, de Deen die woensdag vlak voor tijd de gelijkmaker liet aantekenen in het duel tegen Barcelona. Als dank voor bewezen diensten gunde Advocaat hem tegen Heerenveen de eer om samen met De Bilde de tweemansaanval te vormen. Imponeren kon M⊘ller niet, al prees Advocaat na afloop de strijdlust van de voormalige spits van Br⊘ndby. “Een rommelaar die vanuit alle hoeken en standen draait en schiet.” En een speler die niet schroomt een strafschop uit te lokken, zoals bleek in de 71ste minuut toen Möller theatraal naar de grond ging na een duw van doelman Vonk. Scheidsrechter Luinge bestrafte de Schwalbe van de Deen met een gele kaart.

Behalve M⊘ller maakte middenvelder Stinga zaterdag zijn opwachting in de hoofdmacht van PSV. De Roemeen verving spelmaker Jonk die aan de confrontatie met Barcelona een kuitbeenblessure overhield. Stinga voldeed aan de verwachtingen en nam zeven minuten voor tijd PSV's derde doelpunt voor zijn rekening. Een andere afwezige was Van der Weerden. Daags na zijn rode kaart in Barcelona scheurde de verdediger een hamstring.

PSV won de slag met belager Heerenveen op het middenveld en net als in Barcelona was het een tactische vondst van Advocaat die de doorslag gaf. Om meer vat te krijgen op het spel werd rechtsback Vampeta, de plaatsvervanger van Van der Weerden, al vroeg in de wedstrijd doorgeschoven naar het middenveld. De Braziliaan kweet zich voorbeeldig van die taak en met een afgemeten dieptepass op Petrovic leidde hij de 1-0 in. Vanaf de rand van het strafschopgebied liet de Montenegrijn keeper Vonk kansloos met een vlammend schot.

In zijn tweede seizoen bij PSV is Petrovic uitgegroeid tot een vaste kracht in het elftal van Advocaat, maar de kans dat de 31-jarige middenvelder Eindhoven de rug toekeert is groot. Na afloop van het duel tegen Heerenveen bevestigde Petrovic dat hij Brabant vermoedelijk in december verlaat en kiest voor een avontuur in de Japanse J-League. In wat verdacht veel leek op een afscheidsrede prees hij PSV (“Een fan-tas-ti-sche club”) en toonde hij begrip voor het feit dat de technische staf de voorkeur geeft aan de jeugd. Het was een opmerkelijk betoog, zeker voor wie bedenkt dat nog niet zo lang geleden sommige PSV'ers in woede ontstaken nadat zij op de transferlijst waren gezet.