Pearl

Foto: De Aziatische Laponder- aap Pearl (1990), speelde in een reclamespotje voor boekenwinkelketen Bruna de rol van een nieuwsgierig jongetje dat in eendieren- encyclopedie zit te bladeren. Als hij op de bladzijde van de leeuwen belandt, schikt hij erg. Dat kun je wel zien. Dat was maar geacteerd, stelt dierenregisseur Frans van Boxtel gerust. In het echt schrikt Pearl niet zo gauw. Wel is hij heel nieuwsgierig. Zo wist hij tijdens een fotosessie voor Mazda via de gordijnen tot boven in de studio te klauteren.

En probeer hem dan maar weer eens naar beneden te krijgen. Pearl trekt liever zijn eigen plan. “In dat soort gevallen gaat hij eerst op zijn dooie gemak de boel verkennen. Uiteindelijk krijg je hem met wat snoep of een banaan wel weer naar beneden, maar dat kan soms best een tijdje duren”, weet Van Boxtel uit eigen ervaring. Toch komen er voor Pearl met zijn fotogenieke gelaat veel aanvragen binnen bij het dierenbemiddelingsbureau van Pammy Boltini te Naarden. Zij wist Pearl al te plaatsen in opera La Bohème, in een spotje voor kokosmatten en in een commercial voor Van Nelle shag. Met soortgenoot Jetje woont Pearl in Gilze Rijen in Animal Center De Ark. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)