Nederlands zeilschip in Whitbreadrace in aanvaring met walvis

ROTTERDAM, 6 OKT. Een school verdwaalde walvissen heeft verwarring gesticht aan boord van de Nederlandse zeilboot BrunelSunergy tijdens de eerste etappe van de Whitbreadrace. De gele zestigvoeter vaart vandaag ter hoogte van de evenaar in de richting van de Zuid-Amerikaanse kust. Op een paar honderd mijl ten noorden van het Braziliaanse eiland Fernando de Noronha werd het schip gistermorgen aangevaren door een walvis. Met een lichtgeraakte kiel en een gedeeltelijk afgebroken roer vervolgen de zeilers hun de race.

Schipper Hans Bouscholte van de BrunelSunergy toonde zich vanmorgen via satelliet-telefoon redelijk optimistisch over de gevolgen van de averij. “We hebben geen lekkage, maar wel moeite de boot goed te besturen. Met de weinige hoeveelheid wind levert dat voorlopig geen ernstig gevaar op.” Bouscholte overweegt een tussenstop te maken in de Braziliaanse havenplaats Recife, waar een overgevlogen reserveroer kan worden gemonteerd.

“In dat geval lijden we veel tijdverlies. Een andere optie is doorvaren naar de finish in Kaapstad, eventueel met een noodroer als het beschadigde roer echt stuk gaat.” Het begeleidingsteam van de Nederlandse boot overlegt vandaag over de beste taktiek. Bouwers en ontwerpers kennen de eigenschappen van het schip en onderkennen het belang van deugdelijk materiaal.

Walvissen hebben tijdens de voorgaande Whitbreadraces vooral in de Zuidelijke Oceaan tot aanvaringen geleid. In het windstille gebied bij de evenaar worden de zeilers normaal gesproken vergezeld door dolfijnen en vliegende vissen. De tweevoudige Whitbreadwinnaar Van Rietschoten heeft een voorliefde voor de eerste diersoort. Hij koopt in elke winkel een speelgoeddolfijn, als aandenken aan zijn zeilloopbaan. Solozeiler Henk de Velde had de gewoonte om vliegende vissen te bakken en vervolgens op te eten.

Voor de huidige lichting Whitbreadzeilers zijn dieren eerder een obstakel dan een souvenir of een lekkernij. Door het tijdverlies wordt het laatste restje gevriesdroogd voedsel eerder dan gepland opgegeten. De zeilers hebben voor dertig dagen proviand aan boord. Ze zijn momenteel vijftien onderweg.