Minister keurt oordeel kardinaal over geweld af

DEN HAAG, 6 OKT. Minister Borst (Volksgezondheid) is verontwaardigd over uitspraken van kardinaal Simonis over het verband tussen straatgeweld en het toestaan van abortus en euthanasie.

Simonis meent dat het straatgeweld met dodelijke afloop, zoals in Amsterdam en recentelijk in Leeuwarden, een gevolg is van het feit dat “jongeren leren dat euthanasie en abortus gewoon moet kunnen”. “Als doden op die manier mag, waarom zou je anderen dan niet gewoon doodtrappen als ze in de weg staan?”, zegt Simonis in een interview met het Utrechts Nieuwsblad.

Borst vindt de uitspraken van Simonis “volstrekt ontoelaatbaar”, “onbegrijpelijk” en “nergens op slaan”. De minister wil een gesprek met Simonis. “Ik heb vorig jaar met enkele hooggeplaatsten in het Vaticaan over euthanasie en abortus in Nederland gesproken en gelukkig was hun oordeel veel genuanceerder”, aldus de bewindsvrouw vanochtend voor het Radio 1-journaal.

Volgens Simonis “zijn wij in een samenleving terecht gekomen waarin het meest fundamentele recht, dat op leven, wordt geschonden”. Jongeren worden met die visie op het menselijk leven opgevoed, meent de kardinaal die zegt geschrokken te zijn van de troonrede. “Er zat geen enkele toekomstvisie achter. De samenleving is puur geënt op materieel welzijn. Zorg dat je je slag slaat.”

Simonis gelooft dat de kerk mede-veroorzaker is van de verharding van de samenleving: “Zijn wij kerkmensen niet te tolerant geweest? Hebben wij ons niet te snel neergelegd bij de individualisering?” Volgens de kardinaal krijgt elke samenleving de regering die ze verdient. En aangezien de huidige mogelijk is geworden door de ontkerkelijking, zo redeneert Simonis, “moeten wij de hand in eigen boezem steken”.

Volgens Borst is het niet het “zorgvuldige euthanasie- en abortusbeleid” waaraan geweld op straat kan worden toegeschreven, maar het geweld waarmee “wij kinderen dag in dag uit confronteren via de televisie”. “Wat je daar af en toe ziet aan programma's; dat zijn uitzendingen waarin het net lijkt of het gewoon is dat je iemand doodschiet of doodtrapt als hij je een beetje irriteert”, aldus Borst.

De minister meent dat de overheid weliswaar iets aan dergelijke programma's moet doen, maar dat het toch vooral de ouders van jonge kinderen dienen te zijn die “gewoon streng zijn in wat ze hun kinderen wel en niet laten zien op tv, want vooral jonge kinderen zijn zó beïnvloedbaar”.