MICHIEL BORSTLAP

Michiel Borstlap Trio: Residence (VIA Jazz 992.015.2)

Bennink Borstlap Glerum 3 (idem 992.029.2). Distr. VIA.

De carrière van pianist Michiel Borstlap (1966) is nauwelijks bij te houden. Op Residence staan zeven stukken met zijn vaste begeleiders, bassist Anton Drukker en drummer Joost Lijbaart, plus een soloversie van Memory of Enchantment, zijn in Amerika bekroonde compositie die ook door Herbie Hancock/Wayne Shorter werd opgenomen. De cd bevat vakwerk van zo'n hoog niveau dat je blij bent dat er aan het begin van Columbo eindelijk iets misgaat, en Borstlap uitbarst in gelach.

Bennink Borstlap Glerum 3 is grilliger en rafeliger en dat is geen wonder omdat deze cd het eerste optreden van dit drietal weergeeft, van 1 mei j.l. in het BIMhuis in Amsterdam. De musici moeten duidelijk nog aan elkaar wennen en dat geeft deze muziek iets ongelikts en spannends. Dat 'drumbeest' Han Bennink alle zeilen bij moet zetten om een pianist bij te houden is iets wat je zelden hoort, en dat mag Borstlap op zijn conto schrijven. Hij speelt fris, wervelend en met een aanstekelijke portie humor. Bassist Ernst Glerum, wat leeftijd betreft de middelste, speelt als wel vaker een robuuste schakelrol tussen bijna anarchie en broodnodige orde.

Wie wil horen hoe dit laatste trio zich verder ontwikkelt moet naar de Jazzmarathon in de Groningse Oosterpoort waar het vrijdag 10/10 de avond afsluit.

    • Frans van Leeuwen