KordiEÉc en negen andere Kroaten naar Den Haag

SPLIT, 6 OKT. Tien Bosnische Kroaten, allen verdacht van oorlogsmisdaden in Bosnië, worden vandaag uit Kroatië naar Den Haag overgebracht. Onder hen is Dario KordiEÉc, de belangrijkste Kroaat op de lijst van verdachten die het VN-tribunaal in Den Haag heeft opgesteld.

De tien hebben zich vrijwillig ter beschikking van het tribunaal gesteld, na - volgens hun zeggen - garanties te hebben ontvangen voor een spoedige berechting. Ze worden met een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht opgehaald in de Kroatische havenstad Split.

Dario KordiEÉc was van 1992 tot 1995 vice-president van 'Herceg-Bosna', de eenzijdig uitgeroepen 'republiek' van de Kroaten in Bosnië. Hij is ook vice-voorzitter geweest van de in Herceg-Bosna regerende partij, de HDZ. Hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij oorlogsmisdaden tegen Bosnische moslims in het dal van de Lašva, in 1993, ten tijde van de oorlog tussen de Kroaten en de moslims. Na de verovering van het dal werden veel moslims vermoord, gemarteld en verdreven. KordiEÉc is de meest prominente Kroaat op de lijst van verdachten van het tribunaal.

KordiEÉc heeft steeds ontkend betrokken te zijn geweest bij oorlogsmisdaden. Direct nadat het tribunaal in Den Haag hem in december 1995 in staat van beschuldiging stelde zei hij dat de Bosnische Kroaten de oorlog alleen maar hebben overleefd door hun eigen staat op te richten en “doelen na te streven die al vijf tot zes jaar geleden zijn geformuleerd: de schepping van een Kroatische staat en de bevordering van een Kroatisch staatsgezag in delen van Bosnië”. Die uitlating werd indertijd geïnterpreteerd als de eerste openlijke erkenning door een Kroaat dat de Kroaten territoriale ambities hadden in Bosnië. KordiEÉc omschreef de aanklacht van het tribunaal tegen hem als een “internationale samenzwering tegen het recht van de Kroaten om hun vaderland in Bosnië te verdedigen”.

Eén dag nadat hij in staat van beschuldiging was gesteld, kreeg Dario KordiEÉc in december 1995 een hoge onderscheiding van de Kroatische president Franjo Tudjman. De onderscheiding werd hem toegekend wegens “het bevorderen van Kroatiës reputatie in het buitenland”.

Vandaag zei KordiEÉc in Split “met een zuiver geweten” naar Nederland te gaan. Hij wil in Den Haag “voor God en het Kroatische volk” zijn onschuld bewijzen.

Nog één prominente Kroatische verdachte is nog voortvluchtig: Ivica RajiEÉc, oud-commandant van een legereenheid van de Bosnische Kroaten. Eerder al meldde een andere prominente Bosnische Kroaat, generaal Tihomir BlaškiEÉc, zich in Den Haag. (Reuter, AP, AFP)