Israel aanvaardt terugkeer leider Hamas in Gaza

TEL AVIV, 6 OKT. Onder zware druk van de Jordaanse koning Hussein heeft Israel ingestemd met de terugkeer van de Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin (61) naar Gaza, mogelijk vandaag nog. In ruil voor deze concessie en de vrijlating van 22 Palestijnse gevangenen door Israel zou Jordanië dan twee agenten van de veiligheidsdienst Mossad in vrijheid stellen.

Dezen werden tien dagen geleden in de Jordaanse hoofdstad gearresteerd tijdens een mislukte aanslag op Khaled Meshal, een Hamas-leider in Jordanië. Het is niet duidelijk wanneer de twee Mossad-agenten, die in het bezit van Canadese paspoorten in Amman werden gearresteerd, naar Israel terugkeren. Hamas heeft via Jordanië van Israel de vrijlating geëist van leden van deze organisatie die in Israel zijn veroordeeld wegens hun aandeel in de reeks zelfmoordaanslagen in bussen en elders van de afgelopen jaren. Israel zal geen Palestijnen in vrijheid stellen die “bloed aan hun handen hebben”.

Politieke kringen in Jeruzalem zagen gisteren in de bereidheid van koning Hussein de geloofsbrieven van de nieuwe Israelische ambassadeur, Oded Eran, in Amman te aanvaarden een aanwijzing dat koning Hussein de vertrouwenscrisis met Israel over de aanslag in Amman wil bezweren. In een radiovraaggesprek zei Eran gisteren dat de strategische belangen van beide landen zo zwaar wegen dat het in belang van beide partijen is niet naar het verleden, maar naar de toekomst te kijken.

Minister Ariel Sharon heeft achter de schermen, in Amman en Jeruzalem, een belangrijke rol gespeeld in het bezweren van de vertrouwenscrisis tussen koning Hussein en premier Benjamin Netanyahu. Koning Hussein heeft tegenover de in Londen uitkomende Arabische krant Al-Hayat gezegd niet te kunnen doorgronden wat Netanyahu denkt. “Dat verontrust me”, zei hij. Volgens de Amerikaanse televisiemaatschappij CNN heeft de Amerikaanse president, Bill Clinton, gezegd “niet met Netanyahu te kunnen werken” toen het ging om tegengif voor het spuitje dat Khaled Meshal bij de aanslag van de Mossad-agenten had gekregen. Netanyahu wilde dat tegengif als “nationaal geheim” niet prijsgeven. Uiteindelijk ging hij door de knieën en werd het leven van Meshal met de formule van het Israelische tegengif in Amman gered.

In Israel is gisteren de verwachte storm van kritiek losgebarsten op Netanyahu. De socialistische ex-premier Shimon Peres eiste het aftreden van Netanyahu. Hij plaatste dikke vraagtekens achter diens beoordelingsvermogen. Ex-Likud premier Yitzhak Shamir pleitte voor het instellen van een commissie van onderzoek.

Pagina 4: 'Israel moet strijd voortzetten'

Professor Shimon Shamir, tot voor kort gezant in Amman, zei dat de aanslag zeer ernstige schade heeft berokkend aan de betrekkingen tussen Israel en Jordanië. Volgens professor Shamir is het onbegrijpelijk dat Netanyahu zo kort voor de Jordaanse parlementsverkiezingen heeft ingestemd met een actie van de Mossad op Jordaanse bodem. Regeringswoordvoerders beschuldigen de critici ervan met hun aanvallen op Netanyahu de veiligheid van Israel in gevaar te brengen. Enkele ministers, onder wie Ariel Sharon en Raful Eitan, hebben gezegd dat Israel de strijd tegen de terreur waar ter wereld ook moet voortzetten.

Er heerst grote verwarring over de vraag wie de order tot de aanslag in Amman heeft gegeven. Omdat de premier verantwoordelijk is voor de Mossad eisen oppositiepolitici en vooraanstaande Israelische commentatoren diens aftreden. Ook lopen de meningen sterk uiteen over het 'gewicht' van Khaled Meshal in Hamas. Netanyahu beschouwt hem als een levensgevaarlijke terrorist. Maar volgens veiligheidskringen zit hij niet eens in de voorhoede van Hamas.