Gevaar van hongersnood in Noord-Korea is voorbij

TOKIO, 6 OKT. Dankzij internationale hulp is dit jaar een hongersnood in Noord-Korea voorkomen maar volgend jaar zal dubbel zoveel voedselhulp noodzakelijk zijn. Een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft dat gisteren in Peking gezegd na afloop van een bezoek aan Noord-Korea.

Woordvoerder Namanga Ngongi zei niet te geloven dat er massale sterfgevallen zijn door hongersnood in Noord-Korea, maar “het zou vreemd zijn als er niemand door ondervoeding is gestorven”. Vorige maand schatte een Amerikaanse hulporganisatie dat er zeker een miljoen mensen - 5 procent van de totale bevolking - de hongersdood zijn gestorven. Vorige week berichtte de South China Morning Post in Hongkong dat er kannibalisme plaats heeft in Noord-Korea.

Een woordvoerder van de Vereniging van Noord-Koreanen in Japan - een instituut dat fungeert als informele ambassade van Noord-Korea, dat geen officiële relaties met Japan heeft - verklaarde vanochtend desgevraagd dat extreme berichten over de voedselsituatie in Noord-Korea afkomstig zijn van “vijanden van Noord-Korea”. Berichten over kannibalisme en massale sterfte zouden zijn bedoeld om een “afschuwelijk beeld” van Noord-Korea te schetsen, terwijl verhalen dat de toestand in Noord-Korea meevalt, afkomstig zijn van mensen die “geen voedsel willen sturen aan Noord-Korea, in de hoop dat het land ineenstort”. De woordvoerder ontkent zelf geenszins dat er een gebrek aan voedsel is en verwijst daarbij naar Noord-Koreaanse regeringscijfers.

De Noord-Koreaanse regering berichtte eind september dat de oogst dit jaar een tekort laat zien van bijna 2 miljoen ton rijst en maïs. Dit komt neer op bijna een kwart van de oogst van 8 miljoen ton in het jaar 1992, toen Noord-Korea nog niet werd getroffen door achtereenvolgens twee jaar van overstromingen en een periode van extreme droogte deze zomer. Woordvoerder Ngongi van het Wereldvoedselprogramma (WFP) meende dit weekeinde dat het tekort dit jaar op 2 tot 2,5 miljoen ton uit zal komen.

Het WFP heeft dit jaar 400.000 ton voedselhulp verstrekt aan Noord-Korea, terwijl nogmaals een vergelijkbare hoeveelheid door verschillende instanties is toegezegd. Medewerkers van het WFP zijn volgens Ngongi in alle provincies van Noord-Korea op bezoek geweest, en de situatie is aanmerkelijk verbeterd ten opzichte van enkele maanden geleden. Zij het dat volgens hun waarnemingen nog altijd een kwart van de kinderen tekenen van ondervoeding vertoont. Massale sterfte in het kleine Noord-Korea zouden de medewerkers echter moeten hebben opmerken, aldus Ngongi.