Gestolen schilderijen gefotografeerd

BOSTON, 6 OKT. Het Amerikaanse dagblad de Boston Herald heeft vrijdag foto's gepubliceerd van details van schilderijen die in 1990 in Boston zijn buit gemaakt bij de grootste kunstroof uit de Amerikaanse geschiedenis. Twee als politiemannen uitgedoste inbrekers gingen er toen in het Isabella Stewart Gardner Museum met elf schilderijen vandoor, van onder anderen Rembrandt, Vermeer, Degas en Manet.

Twee criminelen, die al een gevangenisstraf uitzitten voor vervalsing van kunst, diefstal en handel in gestolen schilderijen, zeggen voor tien miljoen gulden de werken via een bemiddelaar te kunnen terugbezorgen.

Het Isabella Stewart Gardner Museum zou een van de twee gedetineerden eerder 20.000 gulden hebben gegeven om in contact te komen met de dieven, maar deze transactie zou zijn mislukt. Op de gepubliceerde foto's komen fragmenten voor van Rembrandts Storm op het Meer van Galilea' en diens Dame en heer in het zwart. Over de authenticiteit van de gefotografeerde doeken bestaat negentig procent zekerheid, aldus Amerikaanse deskundigen. (Reuter)