Financiële onrust in Azië duurt voort

JAKARTA, 6 OKT. Een nieuwe golf van onrust heeft vanmorgen de valuta- en effectenmarkten in Zuidoost-Azië geteisterd. Daarmee duurt de periode van dalende valuta- en aandelenkoersen die de regio sinds juni van dit jaar treft, voort.

Indonesië treft waarschijnlijk vanaf woensdag maatregelen aan om de koers van de roepia te stabiliseren. Dit heeft een zegsman van de regering vanmorgen meegedeeld. De aankondiging kwam nadat de Indonesische president Shoeharto een spoedvergadering bijeenriep met het kabinet en de president van de centrale bank, toen de Indonesische munt, de roepia, vanmorgen een nieuwe val maakte op de valutamarkt.

De roepia daalde vanmorgen met 5,2 procent tot 3.862 roepia per Amerikaanse dollar. Na steunaankopen door de centrale bank trok de munt aan naar 3.600 roepia, maar viel vervolgens weer tot 3.705 roepia. In juli gingen er nog 2.430 roepia in een dollar. De woordvoerder zei dat Indonesië op dit moment in overleg is met het Internationale Monetaire Fonds over mogelijke maatregelen, maar dat de de vrije inwisselbaarheid van de roepia tegenover buitenlandse valuta's wel zal worden gehandhaafd. Zowel in Jakarta als in de Maleisische hoofdstad Koeala Loempoer daalden de aandelenkoersen, met name van financiële instellingen.

De Maleisische minister van financiën Anwar ibrahim zei vanmorgen dat het Internationale Monetaire Fonds een voorstel van Maleisië bestudeert om de activiteiten van speculatieve beleggingsfondsen te reguleren. De Maleisische premier Mahathir wees de afgelopen maanden deze fondsen herhaaldelijk aan als hoofdschuldigen voor de financiële onrust in de regio.

Thailand, waar de onrust eerder dit jaar begon met een koersval van de baht, ontkende vanmorgen berichten in de media dat het financiële noodpakket van 17,2 miljard gulden dat het land met het Internationale Monetaire Fonds overeen is gekomen, onvoldoende is. Hoewel de baht zich vanmorgen handhaafde, daalden de aandelenkoersen met ruim een procent. Ook hier waren banken uit de gratie bij beleggers.

In de Filippijnen viel de peso vanmorgen naar een nieuw dieptepunt van 34,93 peso per dollar, van 34,49 peso op vrijdag. Handelen wachtten de uitkomst af van een vergadering van de commerciële banken. Die bespreken de mogelijkheid om de valutahandel stop te zetten, telkens als de peso een procent in aarde varieert tegenover de dollar. De peso is sinds een vorige handelsmaatregel werd opgeschort in juli, met meer dan 30 procent in koers gedaald. Door de sterk gestegen marktrentes, die opliepen tot 105 procent, kregen de aandelenkoersen nieuwe klap, en daalden met 3,4 procent. (Reuter)