FHS bouwt smelterij voor afval in Delfzijl

Aluminiumsmelterij FHS investeert tien miljoen gulden in de bouw van een fabriek in Delfzijl. De nieuwe vestiging levert twintig tot vijftig arbeidsplaatsen op. FHS zal onder meer afval van aluminiumfabriek Aldel verwerken.

De gemeente Delfzijl heeft dat vanochtend meegedeeld. De komst van FHS is het eerste resultaat van de werkgroep Antheüs, die ijvert voor het scheppen van vervangende werkgelegenheid voor Aldel in Delfzijl.

In 2006 loopt het goedkope energiecontract tussen de overheid en de Hoogovensdochter af, en zal Aldel de productie stopzetten. De overheden proberen de zeshonderd werknemers tegen die tijd bij andere bedrijven in de havenstad onder te brengen.

De bouw van de aluminiumsmelterij, pal naast Aldel, moet begin volgend jaar beginnen. De fabriek is de derde vestiging van FHS. Het bedrijf is al gevestigd in Dedemsvaart en Hoogeveen.

De Waddenvereniging is tevreden met de bouw van de fabriek. “FHS zal zich toeleggen op het omsmelten van schroot, zeg maar tweedehands aluminium. Dit hergebruik kunnen wij alleen maar toejuichen”, zegt G. Smits van de Waddenvereniging. De milieuclub zal wel de milieuvergunning kritisch bekijken.