Familie Van Driel ontstemd over solidariteitsactie politie

AMSTERDAM, 6 OKT. De familie van de vorige week overleden A. van Driel noemt de solidariteitsactie van Amsterdamse politieagenten met de drie agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor zijn dood “buitengewoon misplaatst en smakeloos”. Dat heeft de advocaat van de familie, N. Meijering, vandaag gezegd.

A. van Driel kwam vorige week in het ziekenhuis om het leven, nadat hij hardhandig uit het Amsterdamse bureau Warmoesstraat was gezet. Het bureau was afgelopen vrijdag uit protest tegen de verlenging van de voorlopige hechtenis van een 38-jarige hoofdagent enkele uren gesloten voor aangiften. De drie agenten, van wie alleen een hoofdagent nog vastzit, krijgen steunbetuigingen uit het hele land. Meijering zegt namens de familie dat de Amsterdamse politie “tot zichzelf moet komen” en weer gewoon aan het werk moet gaan. “Emoties dienen begrensd te worden door professionaliteit”, stelt hij. De advocaat heeft ook kritiek op de Amsterdamse korpsleiding, die volgens hem te veel begrip toont voor de actie. “Dit getuigt niet van terughoudendheid naar de familie. Het is volkomen misplaatst om martelaren te maken van deze agenten.”

Meijering is niet onder de indruk van het verweer van de politie, die vindt dat zij een zeer moeilijke taak heeft bij het bureau Warmoesstraat. “Dan had je maar geen agent moeten worden in Amsterdam. Dat hoort erbij.”

Een politiewoordvoerder noemt die opmerking “kinderachtig”. “Politiemensen weten heel goed wat ze te doen staat, wat niet wegneemt dat ze soms het gevoel hebben dat het werk ze over de schoenen loopt.” De politiewoordvoerder benadrukt dat ook de korpsleiding en de politiemensen van bureau Warmoesstraat van mening zijn dat een gedegen onderzoek duidelijkheid moet scheppen over de toedracht van Van Driels dood.

De familie is ook ontstemd over de informatievoorziening door de Amsterdamse politie, aldus Meijering. Een broer van het slachtoffer heeft na de dood van Van Driel herhaaldelijk van de politie gehoord dat agenten op geen enkele wijze bij diens dood waren betrokken, aldus Meijering. Ook zou Van Driels ex-vrouw niet zijn ingelicht over zijn dood.