Extreem- rechts valt tentenkamp binnen

LHEEBROEK, 6 OKT. Ongeveer twintig leden van de extreem-rechtse organisatie Volksnationalisten Nederland (VNN) zijn zaterdag het tentenkamp voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Drenthe binnengedrongen. Ze riepen leuzen als 'illegaal einde verhaal'. Ook spijkerden ze pamfletten tegen bomen waarin stond dat illegalen Nederland moeten verlaten.

Twee weken geleden brachten de Raad van Kerken en de interkerkelijke organisatie Inlia zeventien uitgeprocedeerde asielzoekers in het geïmproviseerde tentenkamp onder. Het ministerie van Justitie heeft de asielzoekers volgens medewerker J. van Tilborg van Inlia op straat gezet.

De aanhangers van extreem-rechts kwamen zaterdag onverwacht het tentenkamp binnen. Op het moment van de inval waren alleen een Chinese familie en zes begeleiders in het tentenkamp aanwezig. De overige bewoners speelden volleybal in een verderop gelegen sportzaal.

De politie voert inmiddels extra surveillances uit in de buurt van het tentenkamp, van bewaking is echter geen sprake. Van Tilborg van Inlia: “Het is een open kamp. Bovendien hebben we geen enkele aanwijzing dat extreem-rechts terugkomt. Zij hebben gekregen wat ze wilden; iedereen heeft via krant en televisie van hun komst naar ons tentenkamp vernomen.”

Loco-burgemeester R. Koops van Dwingeloo zei gisteravond voor de omroep Radio Drenthe te willen onderzoeken of de asielzoekers elders kunnen worden ondergebracht. Inlia was vanochtend nog niet op de hoogte van een eventuele verplaatsing. De organisatie acht dat ook onnodig.

Morgen praat staatssecretaris Schmitz (Justitie) met de Raad van Kerken en Inlia over het tentenkamp.