Engelse fans kussen voeten van Bergkamp

ROTTERDAM, 6 OKT. In Engeland neemt de bewondering voor Dennis Bergkamp met de dag toe. De supporters van Arsenal dragen hem op handen en commentatoren komen superlatieven te kort om de Nederlandse spits te bewieroken. Zaterdag kreeg Bergkamp voorafgaand aan het competitieduel tegen Barnsley een dubbele onderscheiding omdat hij zowel in augustus als in september tot de beste speler van de Premier League was uitgeroepen.

In het duel tegen de nieuwkomer leidde Bergkamp The Gunners zaterdag naar een ruime overwinning, 5-0. Zelf nam hij het eerste en tweede doelpunt voor zijn rekening. Vooral de eerste treffer was van grote schoonheid. Vanaf 25 meter krulde hij de bal langs de doelman van Barnsley. Zeven minuten later scoorde Bergkamp weer. “Wat kan deze man eigenlijk niet?”, riep de speaker van Arsenal uit. “Vliegen!”, schreeuwden de fans van Barnsley. Ze verwezen daarmee naar de vliegangst van de Non-Flying Dutchman.

Door de overwinning bleef Arsenal koploper in de Engelse voetbalcompetitie. Titelverdediger Manchester United won zaterdag met 2-0 van nieuwkomer Crystal Palace en volgt Arsenal op één punt. Chelsea verloor gisteren met 4-2 van Liverpool. Patrik Berger, de Tsjech die de laatste weken nauwelijks aan spelen toekwam, was met drie doelpunten de uitblinker aan de kant van The Reds.

Speler-manager Ruud Gullit van Chelsea maakte voor het eerst sinds maart weer zijn opwachting tussen de lijnen. De Nederlander bracht zichzelf in het veld ten koste van aanvaller Zola. De stand was toen 1-1 en Chelsea speelde met tien man nadat verdediger Lambourde met een rode kaart van het veld was gestuurd. Gullit kwam een keer oog in oog met doelman James van Liverpool, maar gleed uit op het moment dat hij wilde uithalen.