Eerste soldaten van Kabila in Brazzaville

KINSHASA, 6 OKT. In het door burgeroorlog verscheurde Congo-Brazzaville arriveerden dit weekeinde de eerste soldaten uit buurland Congo (voorheen Zaïre). Het zijn de kwartiermakers voor een militair contingent dat in de hoofdstad Brazzaville geschutsposities moet opsporen en uitschakelen, van waaruit vorige week twee dagen lang granaten werden afgevuurd op Kinshasa, de hoofdstad van Congo.

De presidenten van beide Congo's, Pascal Lissouba en Laurent-Désiré Kabila, besloten vorige week tot inschakeling van “militaire waarnemers” uit Kabila's Congo. De staatstelevisie in Brazzaville, spreekbuis van Lissouba's regering, verwelkomde Kabila's troepen en noemde hen “wegbereiders voor een Afrikaanse oplossing van een Afrikaans probleem”. Een woordvoerder van de rebelse generaal Denis Sassou N'Guesso, wiens milities vier maanden geleden de strijd aanbonden met Lissouba's troepen, zei zaterdag de soldaten uit het buurland te beschouwen als “huurlingen van Lissouba”.

Na de uitgifte van een gezamenlijk communiqué van Kabila en zijn ambtgenoot Lissouba, vorige week, heeft de regering in Kinshasa verder commentaar geweigerd op deze interventie, die door waarnemers wordt beschouwd als een internationalisering van de burgeroorlog in Congo-Brazzaville. Er zijn aanwijzingen dat de regeringen in Kinshasa en Brazzaville Kabila's contingent beschouwen als de kern van een nog te formeren Afrikaanse vredesmacht in Brazzaville. President Lissouba, die vorige maand tijdens een bezoek aan Parijs nul op het rekest kreeg toen hij Frankrijk om militaire bijstand verzocht tegen Sassou's milities, reist op dit moment door Afrika om andere landen te bewegen tot politieke steun voor de nieuwe “waarnemersmacht”.

Eerdere voorstellen voor een Afrikaanse vredesmacht in Brazzaville, gelanceerd door de president van Gabon, Omar Bongo, en de speciale VN-gezant voor Midden-Afrika, Mohamed Sahnoun, kregen bijval uit Frankrijk, maar stuitten naar verluidt op verzet van de Verenigde Staten. (AFP, AP)