Dader aanslagen Oostenrijk in arrest

WENEN, 6 OKT. Een vorige week woensdag bij een verkeerscontrole in Grolla (Stiermarken) aangehouden Oostenrijker, Franz Fuchs, heeft bekend lid van de terreurorganisatie Bajuwarische Befreiungsaktion (BBA) te zijn. Deze BBA heeft de afgelopen vier jaar bomaanslagen gepleegd waarbij vier doden zijn gevallen.

Het hoofd van de Oostenrijkse Staatspolizei, Michael Sika, heeft dit vanmorgen bekendgemaakt.

Toen Fuchs werd aangehouden, stapte hij uit zijn auto met een bom in zijn handen die onmiddellijk ontplofte. Zijn beide handen werden afgerukt. Toch vluchtte hij. Hij kon door twee eveneens gewonde agenten pas na een achtervolging worden gearresteerd.

De 48-jarige, werkloze technicus bewoont een appartement in het huis van zijn ouders die naar eigen zeggen al vijf jaar niet meer in de woning van hun zoon zijn geweest. In deze woning vond de politie explosieven en ander bewijsmateriaal. De politie maakte zaterdag bekend dat ze Fuchs als de bomexpert van de BBA beschouwt. Minister van Binnenlandse Zaken Karl Schlögl noemde de bewijzen “overweldigend”.

De BBA plaatst of verstuurt sinds vier jaar bommen waarbij in totaal elf slachtoffers vielen. In uitvoerige brieven eiste de BBA de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. Haat tegen buitenlanders en iedereen die het voor hen opneemt was het motief. De bloedigste aanslag had in februari 1995 in Oberwart (Burgenland) plaats toen vier Roma werden gedood bij een poging een reusachtig bord met de opschrift “Roma terug naar India” te verwijderen. In de standaard van het bord was een bom verstopt die bij aanraking afging.

Twee dagen later ontplofte een bom in Stinatz en verwondde een man van de gemeentereiniging. Deze bom was volgens de BBA bedoeld voor het Groene Kamerlid Therese Stoisits, die van Kroatische afkomst is. In 1994 verloor een agent in Klagenfurt (Karinthië) beide handen toen hij een bom, geplaatst voor een Duits-Sloveense school, probeerde onschadelijk te maken. Daarnaast ontving een aantal bekende en onbekende Oostenrijkers, die zich voor buitenlanders hadden ingezet, bombrieven.

De Oostenrijkse politie beschikte lang over geen enkele andere informatie dan de brieven van de BBA. Het was zelfs onduidelijk of één enkele dader of een groep aan het werk was. Pas in de laatste maanden lekte steeds weer informatie naar de pers waaruit bleek dat de politie nu van een klein groepje hoog opgeleide mannen van middelbare leeftijd uitging, die in Wenen, Neder-Oostenrijk en Stiermarken wonen, elkaar niet ontmoeten maar via een uitgekiend systeem met elkaar communiceren. De maker van de bommen werd in Stiermarken vermoed. De politie verklaarde dat deze man zonder de hulp van 'Commissaris Toeval' heel moeilijk was op te sporen.

Fuchs wordt in zijn dorp beschouwd als een wat eigenaardige maar uiterst behulpzame en vriendelijke man. Hij repareerde alle kapotte elektrische apparaten maar hield zich verder afzijdig. Zijn ouders riepen hem met kloptekens als het eten klaar was. De vader zei dat hij de politie zou hebben gewaarschuwd als hij had vermoed dat zijn zoon met explosieven werkte. Hij wordt niet als het brein van de organisatie beschouwd, ook omdat aanwijzingen ontbreken dat hij over de juridische en historische kennis beschikt die in de brieven breeduit werd geëtaleerd. Als auteurs van deze brieven komen twee andere mannen in aanmerking: een ingenieur die voor het ministerie van Justitie als deskundige werkt en een hoge ambtenaar van Algemene Zaken, die nauwe banden met rechts-extremisten onderhoudt.