Belgisch verzet tegen ING-annexatie BBL

BRUSSEL, 6 OKT. De top van de Belgische bancaire en monetaire wereld oefent druk uit op de Generale Bank om een belang te nemen in branchegenoot Bank Brussel Lambert (BBL) om te voorkomen dat ING de Belgische bank in haar geheel overneemt. Dat meldde de doorgaans goed ingelichte Vlaamse zakenkrant Financieel Economische Tijd afgelopen zaterdag.

Vooral gouverneur Verplaetse van de Belgische centrale bank zou zich druk maken om een overname van BBL door ING. Hij oefent volgens de krant nu druk uit op Generale Bank-topman Chaffart om aandelen BBL te kopen. De West-Vlaming Chaffart zou wel bereid zijn naar streekgenoot Verplaetse te luisteren. Eerdere oproepen vanuit de Franstalige bankwereld en van de Waalse vice-premier en minister van Financiën Maystadt stuitten op onwil van Chaffart.

In 1992 organiseerde Verplaetse met succes ook al een verdedigingsactie voor BBL. Toen wilde ING de Belgische bank eveneens overnemen. De Nederlandse groep kwam echter niet verder dan een zeggenschap over 20,13 procent van de aandelen. Een consortium van de bank Gemeentekrediet, verzekeraar Royale Belge en de Waalse investeerder Albert Frère met zijn GBL-groep veroverde toen gezamenlijk een belang van 37,5 procent en hield ING daarmee op afstand.

ING ruikt echter nieuwe kansen, hoewel de onderneming formeel ontkent een bod te willen doen op de rest van de aandelen BBL. De Zwitserse verzekeraar Winterthur wil zijn belang van 8,23 procent in BBL verkopen. Ook zou het Gemeentekrediet zijn aandeel van 12,9 procent van de hand willen doen. Dat biedt mogelijkheden voor ING.