Begaclaimkoers verdubbelt en halveert

AMSTERDAM, 6 OKT. De speculatie van beleggers met het fonds Begaclaim houdt aan. Vanochtend verdubbelde de koers van het fonds in een uur tijd in waarde tot 30 gulden. Een uur later was de koers na halvering weer terug bij af. De hoofdfondsen waren vanochtend gemiddeld genomen lager.

AMSTERDAM Voor speculanten, die het aandeel Begaclaim vorige week woensdag hadden aangeschaft voor 5,20 gulden leek de koers van dertig gulden een signaal om te verkopen en winst te nemen. Van de vijf miljoen aandelen in de schadevergoeding van 1,2 miljard gulden die de Begemann Groep claimt op de Nederlandse staat en de Amsterdamse effectenbeurs, wisselden ruim 370.000 stukken van eigenaar. Vroeg in de middag de klom de koers weer omhoog naar 21 gulden.

Beursplein 5 is de week voor het overige in mineur begonnen. De toonaangevende AEX-index opende op zeven punten verlies. De beurshandelaren hadden de hele ochtend nodig om dat verlies met vier punten terug te dringen. Vlak na het middaguur stond de index op 960,10, een achteruitgang van 3,22 ten opzichte van de slotkoers van vrijdag.

Van levendige handel was vanochtend op het Damrak geen sprake. Een fonds als Océ (kopieermachines), waar normaliter bijna 150.000 stukken in omgaan, waren vanochtend slechts 30.000 aandelen verhandeld.

Volgens een handelaar zou de stilte op het Damrak te maken kunnen hebben met de turbulente dag die Wall Street vrijdag beleefde. Aanvankelijk was er daar flinke winst nadat economische cijfers de inflatie-angst hadden getemperd. Later op de dag sloeg de stemming om door de spanning in het Midden-Oosten rond Iran.

Op de beurzen in de rest van Europa was de stemming niet beter dan in Amsterdam. Frankfurt en Parijs waren licht lager. In Londen stond de FTSE-index op anderhalf procent verlies.

Van de hoofdfondsen op het Beursplein was Nutricia het opvallendst, met een winst van 1,30 op 62,20 gulden. Polygram deed het ook weer eens goed, met een stijging van 1,80 op 119,30 gulden. Hightech-fonds ASM Lithography won twee gulden op 204 gulden, terwijl branchegenoot Baan, maar vier dubbeltjes steeg naar 149 gulden.

Uitgever VNU boekte een duidelijk verlies van een gulden op 47,60 gulden. Wolters Kluwer deed het een stuk beter en kreeg er 1,30 gulden bij op 271,80 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten ongeveer een cent lager geopend. In de loop van de ochtend ging daar nog eens bijna een halve cent af zodat de koers tegen het middaguur op 1,9780 gulden stond. Vrijdag sloot de dollarhandel op 1,9910 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. De Nikkei-index steeg met 177,33 punten (1 procent) tot 17.824,78. Dat was vooral te danken aan aankopen van Japanse institutionele beleggers.