Australische premier houdt schoonmaak

CANBERRA, 6 OKT. De conservatieve premier John Howard van Australië heeft gisteren een ingrijpende kabinetswijziging bekendgemaakt. De maatregel volgt na het opnieuw losbarsten van een fraudeschandaal, dat heeft geleid tot het ontslag van drie ministers.

De affaire, die ook parlementsleden van zowel de regeringspartijen als de Labour-oppositie treft en die in Australië grote beroering heeft veroorzaakt, draait om het ten onrechte incasseren van reiskostenvergoedingen. In verband met 'Travelgate' traden in september de ministers John Sharp (Vervoer) en David Jull (Begrotingsbeheer) af. Afgelopen juli diende minister Geoff Prosser (Midden- en Kleinbedrijf) zijn ontslag al in na beschuldigingen dat hij had gehandeld in strijd met de gedragscode voor het declareren van onkosten.

De regering-Howard kwam vorig jaar maart aan de macht na een grote verkiezingsoverwinning, maar zijn populariteit is de laatste tijd danig geslonken, zo blijkt uit opiniepeilingen. Na de kabinetswijziging van afgelopen weekeinde hebben alleen de ministers Tim Fischler (vice-premier en Handel), Peter Costello (Financiën) en Alexander Downer (Buitenlandse Zaken) hun portefeuille behouden. Premier Howard zei vanochtend er vertrouwen in te hebben dat zijn regering nu uit de sfeer van schandalen kan geraken en zich kan concentreren op belangrijke zaken, zoals werkgelegenheid en belastinghervorming. (Reuter, AP)