Arbiter kiest voor zijn gezin

Anton van Dongen (37) heeft een punt gezet achter zijn carrière als handbalscheidsrechter. Het duel dat hij vorige maand op de eerste dag van de competitie floot, was meteen zijn laatste. Van Dongen, die vorig jaar bij de Olympische Spelen in Atlanta het duel om de derde en vierde plaats bij de vrouwen leidde, kiest voor zijn gezin.

Is het niet vreemd om na de eerste wedstrijd van het seizoen te stoppen?

Van Dongen: “Natuurlijk begin je niet aan de competitie om er al na één wedstrijd mee te stoppen. Maar het leven is nooit een duidelijk verhaal. Er kunnen dingen gebeuren die erom vragen dat er een knoop wordt doorgehakt. Die omstandigheden deden zich nu voor. Mijn privé-leven is heilig. Je kunt niet van het thuisfront verwachten dat ze alles maar blijven slikken.”

Hoe lang hebt u gefloten?

“Dertien jaar, waarvan zes in de top. Ik ben nu 37 jaar en dat is een mooie leeftijd om wat meer tijd aan je gezin te besteden. Daarnaast heb ik een drukke baan als Benelux-manager bij een logistiek bedrijf.”

Wat is de mooiste wedstrijd die u ooit heeft gefloten?

“Dat was vorig jaar in Kroatië, een duel in de Champions League tussen Zagreb en Winterthur. Er zaten 15.000 Kroaten in die hal en er gebeurden de raarste dingen. Er werden pistoolschoten gelost, van vreugde wel te verstaan, en het was een mooie wedstrijd.”

Is het rustiger om scheidsrechter in het handbal te zijn dan in het voetbal?

“Relaxter is het niet. Elke topsport brengt zijn eigen spanning met zich mee. Handbalscheidsrechters hebben het wel makkelijker omdat ze met z'n tweeën zijn. Bovendien zijn ze accurater en duidelijker in hun beslissingen. Voetbalscheidsrechters zouden het zich gemakkelijker kunnen maken als ze de regels wat eenduidiger zouden toepassen en duidelijker maken wat wel en wat niet mag. Ze marchanderen nu te veel met de regels, waardoor spelers, trainers, publiek en pers geïrriteerd raken. Dat verwijt kun je voetbalscheidsrechters wel maken.”