Amsterdam krijgt een popprofessor

AMSTERDAM, 6 OKT. De Universiteit van Amsterdam krijgt volgend jaar september een bijzondere leerstoel in de popmuziek bij de faculteit der politieke en sociaal-culturele wetenschappen. De Stichting Popmuziek Nederland (SPN) is bijna rond met de financiering van de leerstoel voor de hoogleraar, die wordt aangesteld voor één dag in de week.

Volgens een woordvoerder van de universiteit is het “een goede zaak dat de popmuziek serieus wordt genomen”. Eerder dit jaar verzorgde de UvA al colleges waarin het fenomeen Madonna op wetenschappelijke wijze werd belicht.

De bijzondere leerstoel geldt voorlopig voor vijf jaar. De SPN, die nog werkt aan de profielschets voor de popprofessor, denkt in de eerste plaats aan een generalist, bij voorkeur iemand uit de hoek van de communicatiewetenschappen. Een artiest komt niet voor de popleerstoel in aanmerking. (ANP)