ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder andere een reportage uit het plaatsje Holland in Amerika dat 150 jaar bestaat en waar prinses Margriet de feestelijkheden bijwoonde. Verder aandacht voor het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid. Ned.2, 17.35-18.43u.

Barend & Witteman. Nieuwe reeks van de nu dagelijkse talkshow B & W, gepresenteerd door Sonja Barend of Paul Witteman. Ned.3, 19.25-19.55u.

Netwerk. Interview met PvdA-voorzitter Karin Adelmund over het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma. Tevens een reportage over een thuisloze in Amsterdam die bij hulpinstanties geen slaapplaats kan vinden. Ned.1, 20.22-20.54u.

Nova. Reportage over de demonstratie van de promise keepers in Washington die tegen vrouwenemancipatie zijn en hun geloof in de Heer uitdragen. Tevens een reportage uit de Voerstreek in België waar de taalstrijd weer oplaait. Ned.3, 22.33-23.03u.

Rechtbank deze week. Een snelrechtprocedure voor een verdachte van dierensmokkel, de erkenning van de reumatische ziekte fibromialgie en de praktijken van een Rotterdamse makelaar. RTL5, 22.45-23.15u.

Panorama. Deskundigen praten over seksueel misbruik van kinderen. BBC1, 23.00-23.40u.

DOCUMENTAIRES

Expeditionen ins Tierreich: Nachtschwärmer - Eule und Igel. Duitse natuurfilm over het leven van kerkuilen en egels, beide nachtdieren. Duits.1, 20.15-21.00u.

Document: Te moe om te sterven. Het Chronic Fatigue Syndrome is een chronische vermoeidheid waaraan ongeveer 15.000 mensen in België lijden. Drie van hen vertellen over hun ziekte. BRTN2, 20.30-21.20u.

Here and Now: Marriage Tests. Een nieuw computerprogramma dat kan voorspellen of verloofden bij elkaar passen wordt getest in de Anglicaanse kerk. BBC1, 20.30-21.00u.

Decisive Weapons. Zesdelige serie over de invloed van wapens. Het Japanse samoerai-zwaard, de katana werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt in de 9de eeuw bij gevechten tussen Japanse stammen. BBC2, 21.00-21.30u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (5). Zesëntwintigdelige serie reportages over Curaçao waar vijftig etnische groepen, waaronder Portugezen, Surinamers, joden, Indiërs, Arabieren, Nederlanders en Colombianen naast elkaar leven. Een aantal bewoners van het Caraïbische eiland wordt een jaar lang gevolgd. Ditmaal de finale van het Tumba-festival, waar Elia met haar lied tot Koningin van het Carnaval hoopt te worden verkozen en een kijkje in joods Curaçao. Ned.3, 21.29-22.00u.

Dokument: Veroordeeld (3). Zesdelige bekroonde serie documentaires van Roel van Dalen uit 1995 waarin hij acht maanden lang een aantal zware delinquenten in de penitentiare inrichtingen van Overmaze in Maastricht volgt. Ned.1, 22.56-23.42u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Nieuwslezeres Loretta Schrijver en Henny Huisman, presentator van de Soundmixshow, de Mini Playbackshow en de Surpriseshow, zijn deze keer te gast in de Villa aan de Côte d'Azur. Ned.1, 21.02-22.00u.

MUZIEK

Schumann's lost romance. Cellist Steven Isserlis is een groot bewonderaar van de Duitse componist Robert Schumann en maakt een reis door Duitsland op zoek naar aanwijzingen voor de intriges in de laatste tien jaar van het leven van Schumann en zijn vrouw Clara. Tijdens de reis voert Isserlis werken van Schumann uit met Joshua Bell, Christoph Eschenbach en de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Ned.3, 20.31-21.29u.

Jonathan Miller's Opera Works. Zesdelige serie in de vorm van masterclasses, over de productie van een opera. Tot slot The death scene met fragmenten uit La Bohème van Puccini. BBC2, 0.15-1.05u.

KUNST

Het Uur van de Wolf. Eight days a week. Zie Tv-vooraf. Ned.3, 23.24-0.23u.

Angola, Goa, Macao. Documentaire over het Portugese culturele erfgoed in zijn voormalige koloniën. Duitsl.2, 0.00-1.00u.

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de films: The Game van David Fincher met Michael Douglas en Sean Penn, de Disney animatiefilm Hercules en Father's Day met Robin Williams en Billy Christal. Verder een reportage over het werk van de Children's Film Unit. BBC1, 0.35-1.05u.

Abschied von der Geschichte. Portret van de Poolse regisseur Andrzej Wajda, die onder meer in 1955 Pokolonie (de Generatie) maakte, de eerste film van zijn oorlogstrilogie. Duitsl.2, 1.00-2.05u.

FILM

Baby's Day Out (Patrick Read Johnson, 1994, VS). Klucht over een voortdurend kraaiende baby (gespeeld door een eeneiige tweeling en op afstand bestuurbare poppen) die halsbrekende toeren uithaalt in de grote stad, op de hielen gezeten door oliedomme boeven onder wie Joe Mantegna. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

In the Mouth of Madness (John Carpenter, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Duitsl.2, 22.15-23.45u., tweetalig.

The Jazz Singer (Alan Crosland, 1927, VS). Joodse tearjerker waarin zoon Al Jolson van cantor Warner Oland het wil maken in de showbusiness, is een klassieker als eerste sprekende speelfilm, al gaat het om een handvol dialogen en liedjes ('Mammy', 'Toot Toot Tootsie Goodbye', 'Blue Skies'). Duitsl.1, 0.50-2.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

. Goodbye Columbus (Larry Peerce, 1969, VS). Verdienstelijke verfilming van roman van Philip Roth observeert satirisch een conservatief joods nouveau riche-milieu in New York. De dochter des huizes krijgt een verhouding met de armlastige bibliothecaris Richard Benjamin. BBC1, 1.05-2.45u.