Website

“Ben jij tussen de 10 en 13? Kruip dan eens in de huid van een ingenieur. Bouw samen of alleen de beste, leukste, origineelste brug en win een prijs in de landelijke techniekwedstrijd.”

Dat staat te lezen op de site Klein en Groot over de sloot, een 'leer- en speelsite' bij de Wetenschap- &TechniekWeek 1997, die in het teken staat van het fenomeen Bruggen. Maar ook andere 'kunstwerken' van Rijkswaterstaat kunnen worden onderzocht en bekeken, zoals tunnels, viaducten, stormvloedkeringen, verkeersknooppunten en sluizen. Bij het aanklikken van bijvoorbeeld de nieuwe Martinus Nijhoff-brug bij Zaltbommel, komt een plaatje van de brug tevoorschijn met daarbij allerlei wetenswaardigheden: “Bij zo'n tuibrug dragen stalen kabels het wegdek. Twee grote pylonen (zuilen van beton) houden de kabels vast.” De bedoeling is dat de leerlingen in hun eigen omgeving op zoek gaan naar bruggen en andere kunstwerken.

Op de site kun je ook bruggen laten bewegen, deelnemen aan het 'bruggenbouwspel', meedoen aan een wedstrijd en discussiëren in de 'praathoek'. De leerling die na lezing van de toegankelijk geschreven teksten meer wil weten, kan per e-mail vragen stellen aan Rijkswaterstaat. Ook zijn er links naar Willem Wever, Rijkswaterstaat en de Stichting WeTeN. De site is direct gekoppeld aan de W&T-week die van 4 tot 11 oktober loopt op de basisscholen (groep 7 en 8) en aan de Leerlijn voor techniek die aansluit op de eindtermen voor natuurkunde, aardrijkskunde, tekenen en handvaardigheid. Ook na de W&T-week blijft de site in beweging.

(www.weten.nl/kleinengroot)