Volleyballen met rode ogen en stoom uit de oren

In navolging van veel voetbalclubs speelt volleybalvereniging Vrevok dit seizoen met zes buitenlanders. De Amerikanen meldden zich vrijwillig aan in Nieuwegein. Gisteren verloren ze hun eerste duel met 3-1 van Zwolle.

NIEUWEGEIN, 4 OKT. Vrevok wordt dit seizoen kampioen en wint ook nog de beker. Dat is ten minste de voorspelling van zes spelers van de club uit Nieuwegein. Het zijn dan ook Amerikanen en die zijn vanuit hun sportcultuur altijd positief ingesteld. Going for gold. Of dat in Nieuwegein reëel is, valt te betwijfelen. Coach Derk de Seagher van Vrevok is al tevreden met een vijfde positie, één plaatsje hoger dan vorig jaar.

De eerste wedstrijd tegen Zwolle ging gisteravond verloren. Vrevok won weliswaar in rap tempo de eerste set, maar was daarna kansloos tegen de nationale bekerhouder. Wel vocht de thuisploeg zich in de vierde set nog knap terug. Vrevok boog een 11-4 achterstand om in een kleine voorsprong, die uiteindelijk niet voldoende was voor setwinst.

Vijf van de zes Amerikanen stonden gisteravond in de basisopstelling. De Apeldoornse speler Matijs Dekker, ook nieuw in Nieuwegein, completeerde de ploeg. De aanvoerder vindt de Amerikanen een verrijking voor de competitie. “Buiten het veld zijn ze precies hetzelfde als Nederlandse spelers, maar binnen het veld onderscheiden ze zich. Ze zijn super-zelfverzekerd. I am the best. Ze krijgen rode ogen en er komt stoom uit hun oren. Dat is toch hartstikke mooi? Wat mij betreft kan je niet fanatiek genoeg zijn.”

De Amerikaanse invasie bij Vrevok heeft veel kritiek veroorzaakt bij ingewijden. Zij vrezen een verdere teloorgang van het Nederlandse clubvolleybal. De Amerikanen zijn volgens de betrokkenen slechts voorbijgangers. In Nieuwegein werd dit gevaar onderkend. Daarom gingen er weken van intern overleg aan vooraf, voordat de spelers officieel werden toegelaten. Bij het ambitieuze Vrevok hoopt men dat het enthousiasme van de Amerikanen aanstekelijk zal werken op hun jonge medespelers, op de toeschouwers en op nieuwe sponsors.

“En we moeten de spelers toch ergens vandaan halen om op dit niveau te kunnen volleyballen”, stelt manager Mark Meuleman, zelf een ex-speler van Vrevok. “Ook met Nederlandse spelers heb je dat ze na een tijdje weer vertrekken. We zien dit als een mooie kans. Waarom zouden we dan doemdenken?”

Meuleman werd medio april '97 gebeld door ene Tim Kelly. Of Vrevok interesse had in een groep Amerikaanse spelers. “Ja, wij hadden plek.” Het idee om met elkaar bij één club te gaan spelen, ontstond tijdens een feestelijke bijeenkomst van Amerikanen die in Europa actief zijn. Ze spraken over de situatie bij Zwolle, dat met drie Russen en twee Canadezen speelde. Dat zou dan toch ook met een stel Amerikanen moeten kunnen?

Nederland leek hen een geschikt land om het plan uit te voeren. Meuleman: “Hier hebben ze geen taalproblemen. Zelfs de bakker om de hoek spreekt Engels.” Overigens speelde Zwolle gisteravond zonder een buitenlander in de gelederen. Ex-international Ronald Zoodsma was de opvallendste naam bij de club uit Overijssel.

Het Amerikaanse aanbod was aantrekkelijk voor Vrevok, aangezien de gasten zelf garant staan voor een groot deel van hun salaris. Ze hebben een bedrijf dat handel drijft met het thuisland. Door deze business verwachten de betrokkenen bij Vrevok niet dat de Amerikanen snel uit Nieuwegein zullen verdwijnen. Ze zijn niet alleen wegens hun spelkwaliteiten een aanwinst voor de club, ook door hun houding buiten het veld. “Ze gedragen zich heel joviaal en geven op eigen initiatief training aan lagere teams”, aldus Meuleman.

Toch zal er ook gewonnen moeten worden om de fans van Vrevok, die als zeer kritisch bekend staan, te overtuigen van het nut van de Amerikaanse invasie. Speler en initiatiefnemer Tim Kelly excuseerde zich na afloop bij de supporters. “We hebben de mensen laten zitten”, sprak de ontgoochelde Amerikaan. “Deze nederlaag is rampzalig voor ons project. Zo krijgen we de mensen niet achter ons en hebben de sponsors in Amerika ook geen interesse. We hebben niets aan een tweede, derde of vierde plaats. We moeten kampioen worden om indruk te maken. En waarom zou dat niet kunnen? Wij kunnen met deze ploeg iedereen verslaan.”