Veel huizen in Italië onveilig bij aardschok

ROME, 4 OKT. Veel Italiaanse huizen zijn volgens een officieel rapport niet bestand tegen zware aardschokken. Het zou gaan om 65 procent van alle gebouwen in het risicogebied. Dat heeft de angst na een nieuwe aardbeving gisteren in Midden-Italië verder vergroot. De Beving richtte nieuwe schade aan, ondermeer aan de basiliek van Sint Franciscus in Assisi.

Een vrouw overleed na een hartaanval tijdens de schok, rond elf uur 's ochtends, die een kracht had van 4,8 op de schaal van Richter. Opnieuw werden huizen en historische gebouwen beschadigd. De klokkentoren van de stad Foligno, in regio Umbrië, is zo zwaar beschadigd dat de brandweer hem uit veiligheidsoverwegingen wil afbreken.

De staatssecretaris voor Bescherming Burgerbevolking, Franco Barberi, heeft in de Senaat gezegd dat 45 procent van Italië risicogebied is. Hier woont ongeveer veertig procent van de bevolking. Volgens Barberi is 65 procent van de gebouwen in het risicogebied niet veilig in het geval van een aardbeving. Hij waarschuwde gisteren de bewoners van het getroffen gebied om openbare gebouwen waar scheuren in zijn gekomen niet binnen te gaan en om uit de buurt te blijven van elektriciteitspalen.

Duizenden mensen in de regio's Umbrie en Marche slapen al een week lang niet in hun eigen bed. Sommigen hebben onderdak gevonden in geïmproviseerde opvangcentra van tenten en caravans, anderen slapen bij familie of in een auto. Tot nu toe heeft het weer meegewerkt. Maar vertwijfeld vragen de daklozen hoe zij de komende maanden moeten doorkomen, als het gaat regenen en sneeuwen.

De basiliek van Sint Franciscus in Assisi heeft bij de beving van gisteren nieuwe schade opgelopen. Een stuk van de zijgevel kwam naar beneden. Er lijkt geen nieuwe schade te zijn aan de fresco's, maar helemaal zeker is dat niet. Wegens naschokken was het te gevaarlijk om naar binnen te gaan in de kerk om de fresco's te inspecteren.

Vandaag wordt het het feest van San Franciscus gevierd. Om veiligheidsredenen kan dat niet gebeuren in de kerken van Assisi zelf, maar blijft het beperkt tot een mis in de buurt in het nabije Santa Maria degli Angeli. In de open lucht.