Troepen Iran en Syrië naar grens met Irak

ANKARA, 4 OKT. Iran en Syrië trekken massaal troepen en tanks samen aan hun grenzen met de Koerdische enclave in Noord-Irak, aldus Turkse militaire bronnen. De troepenbewegingen, die eerder deze week ook al werden gesignaleerd, zijn een reactie op de grootscheepse operatie van het Turkse leger in Noord-Irak.

De Turken strijden daar nu al ruim twee weken tegen de Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Het Iraakse Nationale Congres (INC), waarin Iraakse oppositiegroeperingen in het buitenland zich hebben verenigd, bevestigde gisteren dat Syrië op 30 kilometer afstand van de grens met Noord-Irak troepen stationeert, met name in de driehoek waar Turkije, Syrië en Irak samenkomen. Het Iraanse leger zou op drie plaatsen langs de grens met Irak posities hebben ingenomen.

Het is voor de twee keer sinds mei van dit jaar dat het Turkse leger een omvangrijke operatie tegen de PKK in de Iraaks-Koerdische enclave uitvoert. Bij de eerste grensoverschrijdende actie waren 50.000 manschappen betrokken, nu worden getallen genoemd van 15.000. Ankara claimt dat de PKK de afgelopen weken massaal de grenzen met Iran en Syrië is overgestoken, om de winter in Noord-Irak te kunnen doorbrengen. De beide buurlanden worden er door Turkije van beschuldigd de PKK te steunen.

De gevechten concentreren zich in de Zap-vallei in Noord-Irak aan de Iraanse grens. Het Turkse leger heeft de steun van de Democratische Koerdische Partij (KDP) van Massoud Barzani, die de controle heeft over het noordelijke deel van de enclave, in het grensgebied met Turkije. Tot nu zouden 415 PKK'ers zijn gedood.

Slechts enkele landen in het Midden-Oosten en een vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, hebben tot nu toe protest aangetekend tegen de schending van de Iraakse soevereiniteit door het Turkse leger. Turkije eigent zich al enkele jaren het recht toe om Noord-Irak binnen te dringen als de militairen dat noodzakelijk achten in hun strijd tegen de PKK, die sinds 1984 een guerrillaoorlog voert in het zuidoosten van Turkije. Het leger zegt dan ook pas uit de enclave te zullen vertrekken als de operatie is voltooid. In een reactie op Iraanse aanvallen op bases van de gewapende Iraanse verzetsbeweging Mujahedeen-Khalq in Zuid-Irak eerder deze week, hebben de VS het vliegdekschip Nimitz met spoed naar de Golf gestuurd. Het Pentagon heeft Iran gewaarschuwd om de no-fly zone te respecteren die na de Golfoorlog is afgekondigd boven Zuid-Irak, en die oorspronkelijk was bedoeld om de Iraakse shi'ieten in het gebied te beschermen tegen de Iraakse leider Saddam Hussein.