Sporters: seksueel misbruik door trainers hard straffen

ROTTERDAM, 4 OKT. De sportwereld heeft dringende behoefte aan strengere maatregelen tegen coaches die minderjarige sporters seksueel misbruiken. Namens de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekbond pleit bestuurslid D. Sol voor “heldere richtlijnen van het openbaar ministerie”, zodat misbruikte sporters op evenveel bescherming kunnen rekenen als de daders.

Sol komt met zijn aanbeveling naar aanleiding van de schorsing van tafeltenniscoach Wiljo L. De tuchtcommissie van de Nederlandse tafeltennisbond heeft L. naar donderdag bekend werd voor anderhalf jaar geschorst wegens ontuchtige handelingen met vier pupillen van een tafeltennisvereniging uit Almelo. De kinderen klaagden L. ook aan bij de politie, maar de strafzaak is 'voorlopig' geseponeerd. Beleidsmedewerker A. ten Boom van de overkoepelende sportbond NOC*NSF veronderstelt dat het openbaar ministerie strafzaken wegens overbelasting seponeert. Onlangs presenteerde de sportbond een rapport over seksuele intimidatie en seksueel misbruik. Daarin worden diverse recente ontuchtzaken in de sportwereld behandeld. Om herhaling te voorkomen heeft de bond een uitgewerkte gedragscode voor coaches opgesteld. Tafeltennisster Bettine Vriesekoop, die ooit zelf onregelmatigheden met haar coach had, noemt zo'n gedragscode “een wassen neus”. “Trainers kunnen eenvoudig misbruik maken van hun macht. Het gaat maar door en iedereen blijft zwijgen.”